Chicken Piccata with Mushrooms بيكاتا الدجاج بالمشروم
البيكاتا في الأساس هي طريقة طهي فيليه اللحم البقري بتتبيله ورشه بالدقيق ثم طهيه بالزبد وتقديمه بالصوص الخاص به، اليوم سأقدم لكم البيكاتا بشكل آخر وهو بيكاتا الدجاج مع المشروم والكابري أو القبار وهي طريقة البيكاتا المشهورة في والولايات المتحدة الأمريكية؛ هذا الطبق يعتبر عشاء لذيذ وراقي في وقت أقل من 30 دقيقة فقط.
الوصفة تكفــي: شخصين
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: 20 دقيقة
Piccata is an Italian cooking method to cook veal by seasoning and flouring meat then pan fry using butter then serve with its sauce. I made mushroom chicken Piccata with capers which is the popular version of Piccata in America; it's a delicious, gourmet dinner in less than 30 minutes.
Serves: 2 people
Prep. Time: 5 minutes
Cooking Time: 20 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
1 صدر دجاجة كبير مخلي أو مسحب مقطع نصفين
300 جم سباجيتي
1 كوب مشروم (عش غراب) طازج مقطع شرائح
2 ملعقة طعام قبار أو كابري
1 ملعقة طعام ثوم مفروم
1 ملعقة طعام زيت دوار الشمس
3 ملعقة طعام زبدة
2 ملعقة طعام عصير ليمون
3/4 كوب ماء
1 مكعب مرقة دجاج
1/4 كوب دقيق
1 ملعقة شاي فلفل أبيض
ملح حسب الذوق
الطريقة:
1- نرقق قطعتي صدر الدجاجة بحيث تكون سمك واحد ثم نتبلها من الجهتين بالملح والفلفل الأبيض، ثم نرش بالدقيق من الجهتين.
2- نضع في مقلاة على حرارة متوسطة لعالية ملعقة الزيت و2 ملعقة طعام من مقدار الزبدة وعندما تذوب وتسخن نبدأ بوضع الدجاج بالمقلاة.
3- نترك صدور الدجاج لتأخذ لون ذهبي على نفس الجانب لمدة 4 دقائق تقريباً ثم نقلبها على الجانب الآخر 4 دقائق ونبدأ الآن بسلق الاسباجيتي.
4- نرفع الدجاج من المقلاة على ورق مطبخ ونضع مكانه الثوم ونقلب لمدة دقيقة تقريباً أو إلى أن يبدأ في الاصفرار ثم نقطع نصف ملعقة طعام من القبار ونضيفها مع المشروم وعصير الليمون ونقلب لمدة دقيقتين على حرارة متوسطة ثم نضيف باقي القبار ونقلب.
5- نضيف مكعب مرقة الدجاج مع مقدار الماء ونقلب وعندما يغلي نعيد الدجاج للمقلاة مرة أخرى ونطهوها دقيقتين على كل جانب.
6- نخرج الدجاج من المقلاة على طبق ونضع في المقلاة ملعقة الزبد المتبقية ونصفي المكرونة ونضعها في صوص الدجاج ونقلب ليختلط الصوص بالمكرونة جيداً.
7- تقدم فوراً بالهناء والشفاء :)
1 large boneless chicken breast, halved
300 gm angel hair pasta
1 cup sliced fresh button mushrooms
2 tbsp capers
2 tbsp capers
1 tbsp minced garlic
1 tbsp sunflower oil
3 tbsp unsalted butter
2 tbsp lemon juice
3/4 cup water
1 cube chicken bouillon
1/4 cup flour
1 tsp white pepper
1 tsp white pepper
salt to taste
Directions:
1- Flat the chicken breast then season with salt and white pepper on both sides, and then flour them.
2- Place the oil and 2 tbsp butter in a pan on medium high heat and when hot place the chicken breasts.
3- Let golden for 4 minutes then turn on the other side for another 4 minutes, prepare the pasta and cook it (al dente).
4- Remove the chicken from the pan and place on paper towel, place the garlic and sautee for 1 minute or till start to golden, then chop 1 tbsp of capers and add them with the mushrooms and the lemon juice, sautee for 2 minutes on medium heat then add the remaining capers and stir.
4- Remove the chicken from the pan and place on paper towel, place the garlic and sautee for 1 minute or till start to golden, then chop 1 tbsp of capers and add them with the mushrooms and the lemon juice, sautee for 2 minutes on medium heat then add the remaining capers and stir.
5- Add the chicken bouillon and the water and once boiled add the chicken breasts back and cook for 2 minutes on each side.
6- Remove the chicken from the pan again, and add the remaining tbsp of butter and drain the pasta and place it in the pan and mix with the sauce.
7- Serve right away, and... Bon Appétit :)
Sounds delicious.
ReplyDeleteIt is :) thanks for stopping by!
Delete