Lemon & Herb Baked Fish Fillets فيليه الهامور بالأعشاب والليمون
Scroll down for English post
الوصفة تكفي: 3 أشخاص
وصفة اليوم مفيدة ولذيذة جداً. من أحلى طرق طبخ الأسماك الطازجة الطهي على البخار أو بالفرن على درجة متوسطة، فهي أكثر الطرق محافظة على فوائد السمك خاصة الأوميجا ثري والتي يتم فقدها أثناء عملية قلي الأسماك! نعود مرة أخرى للوصفة هي مناسبة لمرضى النقرس (والذي أصاب والدي مؤخراً ادعوا له بالشفاء)، كما أن هذه الوصفة مناسبة أيضاً لمتبعي الحمية الغذائية لإنقاص الوزن. هذه الوصفة يأخذ تحضيرها دقائق معدودة ويتم طهيها بسرعة لتكون جاهزة للأكل في أقل من 30 دقيقة، وصفة فيليه السمك بالفرن مع الشبت والليمون وزيت الزيت بالإضافة للفلفل الرومي الأخضر والذي يعطيه إضافة مميزة للطعم، أتمنى أن تعجبكم.
الوصفة تكفي: 3 أشخاص
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهي: 20 إلى 30 دقيقة حسب سُمك الفيليه
I'm making today a healthy delicious dish. Some of the best ways to cook fish are steaming or baking in medium oven, they are very healthy as they keep all the benefits including Omega-3 which is being lost by frying! Back to this recipe it's suitable for people suffering from Gout including my father (please pray for him), and it's also suitable for people following weight loss diet. This recipe takes only few minutes to be done (less than 30 minutes to be served), baked Grouper (hammour) fish fillet with dill, lemon, olive oil, and a touch of green bell pepper for a special taste, I hope you like it :)
Serves: 3 people
Prep. Time: 5 minutes
Baking Time: 20 to 30 minutes (depending on the fillet thickness)
المقادير:
1 كيلو سمك فيليه هامور أو النوع المفضل
1/4 كوب ثوم مفروم
1 ثمرة فلفل أخضر رومي مقطع طولياً أو حسب الرغبة
1/4 كوب شبت مفروم (يعرف أيضاً بـ: شبنت، سنوت، شبث)
1/4 كوب عصير ليمون
2 ملعقة شاي ملح (حسب الذوق)
2 ملعقة شاي كمون
2 ملعقة شاي فلفل اسود
1 ملعقة شاي كزبرة مطحونة
3 ملعقة طعام زيت زيتون
الطريقة:
1- نسخن الفرن على درجة حرارة 175، نخلط الثوم مع الليمون والتوابل والملح ونغطي السمك بهذا الخليط (يمكن أن نتركه بالثلاجة 10 دقائق إذا رغبنا).
2- فوق خليط الثوم نوزع الشبت المفروم وقطع الفلفل الرومي ثم زيت الزيتون.
3- ندخل السمك الفرن لمدة 20 إلى 30 دقيقة حسب سُمك شرائح الفيليه.
4- يقدم ساخن مع الأرز الأبيض وسلطة الطحينة بالهناء والشفاء :)
2 ملعقة شاي ملح (حسب الذوق)
2 ملعقة شاي كمون
2 ملعقة شاي فلفل اسود
1 ملعقة شاي كزبرة مطحونة
3 ملعقة طعام زيت زيتون
الطريقة:
1- نسخن الفرن على درجة حرارة 175، نخلط الثوم مع الليمون والتوابل والملح ونغطي السمك بهذا الخليط (يمكن أن نتركه بالثلاجة 10 دقائق إذا رغبنا).
2- فوق خليط الثوم نوزع الشبت المفروم وقطع الفلفل الرومي ثم زيت الزيتون.
4- يقدم ساخن مع الأرز الأبيض وسلطة الطحينة بالهناء والشفاء :)
Ingredients:
2 pounds Grouper fillets (you can use your favorite)
1/4 minced cup garlic
1 green bell pepper, julienned or as you prefer
1/4 cup chopped fresh dill
1/4 cup lemon juice
2 tsp salt, to taste
2 tsp cumin
2 tsp black pepper
2 tsp black pepper
1 tsp ground coriander seeds
3 tbsp olive oil
3 tbsp olive oil
Directions:
1- Preheat the oven to 175c (350 f). Mix the garlic with salt ,cumin, coriander, black pepper, and lemon juice then cover the fish fillet with that mixture (you can marinate it for 10 min.).
2- On top of the garlic mixture add the chopped fresh dill and bell pepper, then olive oil.
3- Into the preheated oven for 15 to 30 minutes depending on the fillet thickness.
4- Serve hot with steamed rice and Tahini dip, and... Bon Appétit :)
Whts dill?any alternate v can use?can v grill it using same recipe on grill pan?
ReplyDeleteDill is a herb that looks like this photo
Deletehttps://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTtZaSBS5OKns7Vnu9ngMtZB1mPlECGttGqNmK8gvYHuLntTiiE
It's very delicious with fish, you could use any herb you like! If used a grill, I don't think it will taste the same, but of course you could try!