Pineapple Upside-Down Cake كيكة الأناناس المقلوبة

Upside-Down Pineapple Cake كيكة الأناناس المقلوبة

Scroll down for English post
مرحباً بكم! اليوم سأقدم لكم واحدة من أفضل الحلويات بالنسبة لزوجي وهي كيكة الأناناس والكرز المقلوبة. مقلوبة لأننا نقوم بتحضيرها بالعكس حيث نضع الزينة أولاً وفوقها خليط الكيك ونخبزها ثم نقلبها للتقديم، إنه كيك خفيف وطعمه لذيذ وسهل التحضير للغاية، كما أن شكله بالفعل رائع فلا يحتاج إلى تزيين. أتمنى أن يعجبكم.

نصيحة الوصفة:
1- يمكنكم التحكم في سمك الكيك حسب اتساع الصينية، هذا المقدار يمكن خبزه في صينية مقاس 25 سم أنا قمت باستخدام صينية مقاس 28 لأنني أحبها رقيقة وكلما اتسعت الصينية زاد عدد شرائح الأناناس ولكن لا تزيد عن 28 لأنها ستكون أكبر من اللازم للخليط.
2- يفضل خبز الكيك في صينية خامتها حديد الزهر وإذا لم تتوافر يفضل أن يكون قاع الصينية سميك نوعاً ما إذا كانت متاحة (اختياري).
3- إذا لم يتوفر السكر البني الفاتح يمكنكم خلط كوب سكر مع 1 1/2 ملعقة طعام عسل أسود في محضرة الطعام.
الوصفة تكفــي: 5 إلى 7 أشخاص
وقت التحضير: عشر دقائق
وقت الخبـــــز: 35 إلى 45 دقيقة
Hello everyone! Today I'm going to make one of my husband's favorite cakes which is pineapple upside-down cake. It's called upside-down because we place the garnish first then the cake batter and bake it then flip it on the other side to serve it. It's light, delicious, and really easy to make, AND it looks great so you don't have to garnish or anything like that. I hope you like it :)

Recipe Tips:
1- You can control the cake thickness by using larger or smaller pan, the normal size for my cake here is 25cm but is I used a 28cm tray because I like it thin and I like more pineapple slices as the wider the pan is, the more pineapple you can add, but don't use larger than 28cm as it will be too large for these ingredients or otherwise double them.
2- It's better to bake it in a cast iron pan if not available then use a thicker bottom tray if available (optional).
3- If you don't have light brown sugar, mix 1 cup granulated sugar with 1 1/2 tablespoons molasses in the food processor.

Serves: 5 to 7 People
Prep. Time: 10 minutes
Baking Time: 35 to 45
Scroll down for English recipe
المقادير:
3/4 كوب دقيق منخول
1/4 كوب نشاء
4 بيض
1/2 كوب زبدة (إصبع زبدة أو 100 جم)
1 كوب سكر بني فاتح
1 كوب سكر 
1/4 كوب لبن زبادي
1/2 كوب أناناس معلب مقطع مع مائه
5 إلى 8 شرائح أناناس
5 إلى 8 حبات كريز
1/2 ملعقة شاي بيكنج باودر
1/2 ملعقة شاي بيكنج صودا
1/4 ملعقة شاي ملح
1 ملعقة شاي رائحة لوز (أو فانيليا إذا لم يتوافر)

الطريقة:
1- أول خطوة هي تسخين الفرن 170 درجة مئوية ونقوم بتحضير صينية الخبز، نذيب نصف مقدار الزبد (ربع كوب أو 50 جم) في الصينية على نار هادئة ونطفئ النار، ثم نرش السكر البني بالتساوي على الصينية، ثم نبدأ بتوزيع شرائح الأناناس وحبات الكريز ونتركها جانباً لحين تحضير خليط الكيك.





2- نفصل بياض البيض عن الصفار ونبدأ بضرب بياض البيض إلى أن يصبح متماسك تماماً ثم نضيف السكر بالتدريج مع الخفق مع كل إضافة إلى أن يصبح الخليط جامد أو ثابت.



3- نخفق صفار البيض في إناء آخر إلى أن يصبح قوامه ثقيل ولونه أصفر فاتح ونضرب معه الزبدة المتبقية إلى أن يختلطوا.


4- نخلط الدقيق مع النشاء والبيكنج صودا والبيكنج باودر والملح وباستخدام ملعقة مسطحة نبدأ بخفة بإضافة صفار البيض وخليط الدقيق بالتناوب إلى بياض البيض مع التقليب الخفيف من أسفل إلى أعلى إلى أن يختلطوا جيداً ثم نضيف الزبادي والأناناس المقطع ورائحة اللوز.




5- نوزع الخليط بالتساوي في الصينية المجهزة مسبقاً فوق شرائح الأناناس.


6- نضع الخليط بالفرن ونتركه من 35 إلى 45 دقيقة تقريباً أو إلى أن ندخل عود الأسنان ويخرج نظيف.



7- نقلب الكيك على طبق التقديم فيصبح بهذا الشكل ويقدم.. بالهناء والشفاء :)



Upside-Down Pineapple Cake كيكة الأناناس المقلوبة

Ingredients:
3/4 cup sifted  flour
1/4 cup cornstarch
4 eggs
1/2 cup butter (1 stick or 100 gm)
1 cup light brown sugar
1 cup granulated sugar
1/4 cup yogurt
1/2 cup canned pineapple with juice (chopped)
5 to 8 canned pineapple slices
5 to 8 cherries
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 tsp almond extract (or vanilla extract if not available)

Directions:
1- Preheat the oven to 170ْ c and prepare the pan first, melt half the butter in the pan (1/4 cup or 50 gm) over low heat and turn off the heat then sprinkle the brown sugar over the butter evenly, then place pineapple slices and cherries and set aside till we prepare the cake batter.
2- Separate the eggs and start beating the egg whites until foamy and add the granulated sugar gradually while beating till it's stiff.
3- Beat egg yolks in a separate bowl until thick and pale yellow and add the rest of the butter and mix well.
4- Mix the flour with the cornstarch, baking soda, baking powder and salt, then using a spatula fold the egg yolks and flour mixture in the egg white bowl and slowly stir from top to bottom, then fold in yogurt, chopped pineapple and almond extract.
5- Evenly spread the batter in the pan over the pineapple slices.
6- Place the pan in the oven and bake for about 35 to 45 minutes or till you enter a toothpick and find it clean.
7- Now invert the cake to a serving plate and voila... Bon Appétit :)

Comments

  1. Pineapple Upside Down Cake was my brothers favorite growing up. Any time he deserved a reward for something my mom would make it for him. Lovely cake!

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^