Ashura (Egyptian Wheat Pudding) طريقة العاشورة بالصور
وصفة اليوم طبق حلو مصري لذيذ ومغذي وهو عاشورة وتم تسميته بهذا الاسم نسبة إلى يوم عاشوراء وهو اليوم العاشر من شهر محرم الهجري والذي يتم فيه الاحتفال بنجاة سيدنا موسى من فرعون، وهو عبارة عن بودينج بالقمح أو مهلبية قمح مقشور أو ما يطلق عليه في بعض أنحاء مصر "بليلة".
نصيحة الوصفة:
1- يجب خلط النشاء جيداً مع نسبة سائل سواء حليب أو ماء قبل إضافتها إلى المكونات على النار.
2- بمجرد إضافة النشاء للحليب يجب التقليب المستمر حتى لا يتكتل.
3- حسب المذاق المفضل لكم يمكن استخدام الحليب المكثف بدلاً من الحليب البودرة والاستغناء عن السكر.
الوصفة تكفــي: حتى 10 أشخاص
وقت التحضير: ساعة تقريباً (وقت طهي القمح)
وقت الطهــــي: 20 دقيقة
الوصفة تكفــي: حتى 10 أشخاص
وقت التحضير: ساعة تقريباً (وقت طهي القمح)
وقت الطهــــي: 20 دقيقة
Recipe Tips:
1- You should mix the corn starch with a liquid very well write before adding to the milk.
2- Once you add the corn starch you should stir or else the mixture would be lumpy.
3- You can substitute powdered milk and sugar for condensed milk.
Serves: up to 10 people
Prep. Time: 1 hour approx. (to cook wheat)
Cooking time: 20 minutes approx.
Serves: up to 10 people
Prep. Time: 1 hour approx. (to cook wheat)
Cooking time: 20 minutes approx.
المقادير:
1 كوب قمح مقشور
4 كوب ماء
1 1/2 لتر حليب سائل
1 كوب لبن بودرة أو كريمة أو قشدة أو حليب مركز
1/2 إلى 1 كوب سكر (حسب الذوق ولا يستخدم مع الحليب المركز)
5 ملعقة طعام نشاء
للتزيين: (حسب الرغبة)
جوز هند مبشور
زبيب
مكسرات حسب الرغبة
للتزيين: (حسب الرغبة)
جوز هند مبشور
زبيب
مكسرات حسب الرغبة
الطريقة:
1- نقوم بتجهيز القمح بغسله وتصفيته ثم نضعه مع الماء في إناء على نار عالية حتى تغلي ثم نهدئ النار ونترك القمح ينضج حوالي 30 إلى 40 دقيقة.
2- بعد أن نضج القمح نقوم بإضافة الحليب والسكر واللبن البودرة ونقلب ونتركه يغلي حوالي 15 دقيقة.
3- نقلب مقدار النشاء مع القليل من الحليب أو الماء حتى يذوب تماماً ثم نبدأ بإضافته إلى القمح مع التقليب المستمر ونتركه يغلي على نار هادئة مع التقليب لمدة عشر دقائق حتى ينضج طعم النشاء بالعاشورة ثم نطفئ النار ونبدأ في توزيعه في الأطباق.
4- نترك العاشورة بالأطباق إلى أن تبرد ثم ندخلها الثلاجة وعند التقديم يمكن إضافة المكسرات (القلوبات) أو جوز الهند والزبيب، بالهناء والشفاء.
1 cup peeled wheat
4 cups water
1 1/2 liter of milk
1 cup powdered milk or cream or heavy cream or condensed milk
1/2 to 1 cup sugar (to your taste, don't use if used condensed milk)
5 tbsp corn starch
For garnish:
Shredded coconut
raisinsPreferred nuts
Directions:
1- Rinse and strain the wheat and then place it with the water in a pan on high heat till boiled then lower the heat and cover to cook for about 30 to 40 minutes.
2- Once the wheat is cooked add the milk, sugar, and powdered milk and stir well and let boil for about 15 minutes.
3- Mix the corn starch with some milk and add it to the pan while stirring and simmer for about 10 minutes to cook the starchy flavor (still stirring) and when done place it in small serving plates or bowls.
4- Let "Ashoura" cool and then place it in the fridge and when serving garnish with shredded coconut and raisins or you can use nuts, and... Bon Appétit :)
wooo interesting recipe dear,never tried wheat pudding :)
ReplyDeleteIf time permits get a chance do pop-in to my blog too :)
Hello Roha, sure I will I really missed your recipes :)
ReplyDeleteThanks for stopping by!
Wow
ReplyDeleteThanks for this recipe
You're welcome :)
DeleteThis looks delicious, I will try it out. Thanks for the recipe.
ReplyDeleteThank you! I'm glad you like it!
DeleteHad to look up what "peeled wheat" is (in the US it's called wheat berries). Now I am intrigued by your recipe and will have to try it!
ReplyDeleteThank you for the information Dena! I hope you like it, it's very healthy as well!
DeleteHi Julia,
ReplyDeleteThanks for your wonderful comment at my blog. Nice to know you via blogging.
I see a great collection of great Halal recipes in your blog and this wheat pudding looks delicious too :D
Zoe
Hi Zoe,
DeleteYou're welcome, good to know you too :)
I'm so glad you like the recipes here, thank you for stopping by!
My Egyptian hubby is requesting me to make Ashura. I tried a different recipe awhile back and he did not like it. I will try this recipe and see if he likes it better.
ReplyDeleteHope he does! My tip for you is to cook the wheat in a pressure cook, or leave in the fridge for one night after cooking it like the recipe here, then make Ashura the other day, that helps making the wheat more tender. Thank you for stopping by! :)
Delete