Pasta Frolla (Jam Shortbread or cake) باستا فلورا أو المبروشة

Pasta Frolla (Jam Shortbread or cake) باستا فلورا أو المبروشة

Scroll down for English post
وصفة اليوم حلوى سهلة سريعة ولذيذة جداً، الباستا فلورا (بسطا فلورا أو باسطا فلورا) كما هو اسمها في مصر واليونان وبلدان أخرى هي عبارة عن كيك بالمربى، ومعروفة في بعض البلاد مثل إيطاليا والأرجنتين وبرجواي وأورجواي وبلدان أخرى باسم الباستا فرولا ولكن تكون حشوتها مختلفة عن المربى وفي الغالب يستخدم الدولسي دي ليتشي (نوع من الحلوى المصنعة باستخدام الحليب المركز المحلى). في وصفة اليوم قمت باستخدام مربى الفراولة وهي المربى المفضلة بالنسبة لي، يمكنكم استخدام أي نوع آخر من المربى تفضلونه، كما يمكنكم تنكيه هذا النوع من الكيك بأي نكهة باستخدام المنكهات المختلفة مثل الفانيليا التي قمت باستخدامها اليوم أو يمكن استخدام طعم اللوز أو الليمون أو القرفة بالطبع مع التنسيق مع طعم المربى المفضلة لديكم، كما يمكنكم التحكم في نسبة المربى بزيادتها إذا كنتم تفضلون الحلوى كثيرة السكر أو باستخدام نفس المقدار المستخدم في الوصفة للطعم المعتدل. هذه الوصفة في منتهى السهولة لا تأخذ الكثير من الوقت لذا يمكنكم تحضيرها قبل حضور الضيوف بدقائق وتقديمها مع الشاي أو مع المشروب المفضل. أحب هذا النوع من الحلوى كثيراً وأتمنى أن يعجبكم :)
نصيحة الوصفة:
1- يجب الانتباه أثناء وجود الكيك بالفرن لأنه يمكن أن يحترق سريعاً، يتم إخراجه بمجرد الحصول على لون ذهبي واختبار النضج باستخدام العود الخشبي أو السكين.
2- يمكنكم تغطية العجين المغطى بالمربى بأي شكل، أنا أحب الشرائط، لكن يمكنكم تقطيعها أشكال صغيرة أخرى للأطفال.
3- إذا حصلتم على اللون المطلوب دون أن تنضج الكيكة يمكنكم تغطيتها بورق فويل بحيث يكون الجزء المطفي ناحية الكيك حتى تنضج دون أن يحترق وجهها.

الوصفة تكفــي: 4 إلى 6 أشخاص
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الخَبـــــز: 20 دقيقة
Today's recipe is a super yummy and easy quick dessert. Pasta Flora as known in Egypt and Greece and some other countries, is a type of cake or tart with jam, also known as Pastfrola or Pasta Frolla (shortbread) in Italy, Argentina, Paraguay, and Uruguay but in these couturiers it's regularly made with Dulce de Leche (type of creamy dessert made from condensed milk). in today's recipe I used strawberry jam as I love it so much, you can use any type of jam you prefer, as you can use any flavor in this cake like vanilla as I used or Almond flavor, lemon, cinnamon, of course it depends on the jam you're going to use, you can also use the amount of jam you want so if you would like the taste to be so sweet you can use more jam and if not so you can use as much as I used here. This recipe is so easy to make only take minutes to be ready so you can prepare it before any guests arrive and serve it with tea or your favorite drink. I Love this dessert so much and I hope you all like it too :)

Recipe Tip:
1- Be careful to the cake in the oven because it can burn really quickly so watch it from time to time specially after the first 10 minutes and once it gains a nice golden color test it with a toothpick for doneness and take it out of the oven when done.
2- You can shape the top layer of the dough the way you like, I like the strips but you can cut it as small shapes for kids.
3- If you found out the tart gains a good color but not yet cooked from the inside you can cover it with a foil piece (the matt side).

Serves: 4 to 6 people
Prep Time: 10 minutes
Baking Time: 20 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
2 وربع كوب دقيق
100 جم زبدة (إصبع زبدة)
2 بيضة كبيرة
نص كوب سكر بودرة
2 معلقة شاي بيكنج باودر
فانيليا
340 جم من مربى الفراولة (برطمان الحجم الصغير العادي)

الطريقة:
1- في البداية نجهز الفرن بتسخينه على درجة حرارة 180، ونبدأ بخلط الزبدة مع السكر باستخدام ملعقة خشبية أو المضرب الكهربائي إلى أن يصبح الزبد كريمي القوام.



2- نضيف البيض والفانيليا ونقوم بخلطهم سوياً ثم نبدأ بإضافة الدقيق المنخول مع البيكنج باودر ونخلط بالملعقة الخشبية ونلاحظ أن القوام يغلظ فنبدأ باستخدام أيدينا في تجميع العجين وخلطه دون العجن كثيراً (نتوقف بمجرد أن تختلط المكونات جيداً).



3- نحضر صينية الخَبز (استخدمت مقاس 24) ونأخذ ثلثي العجينة أو أكثر قليلاً من الثلثين ونفرده بالصينية بهذا الشكل.


4- نفرد طبقة المربى فوق العجين في الصينية بهذا الشكل.


5- نبدأ في فرد العجين المتبقي بالنشابة أو الشوبك ونقطعه على هيئة شرائط بهذا الشكل.


6- نبدأ بتوزيع الشرائط فوق المربى لنقوم بعمل مربعات بشكل جميل أو نبرد العجين ونفتتها أو نبشرها على الوجه لذلك يسميها البعض مبروشة.



7- نضع الصينية في وسط الفرن المسخن مسبقاً ونتركها 15 إلى 20 دقيقة أو حتى نحصل على اللون الذهبي ونتأكد من نضجها باختبار العود الخشبي (ندخل العود الخشبي بالكيك إذا خرج نظيف يعني أن الكيك جاهز للتقديم).


8- تترك الكيك لتبرد قليلاً ثم تقطع بسكين خبز حاد وتقدم بالهناء والشفاء :)

Pasta Frolla (Jam Shortbread or cake) باستا فلورا أو المبروشة

Pasta Frolla (Jam Shortbread or cake) باستا فلورا أو المبروشة

Ingredients:
2 1/4 cup flour
100 gm butter (1 stick)
2 large eggs
1/2 cup powdered sugar
2 tsp baking powder
Vanilla
340 gm strawberry jam

Directions:
1- Preheat the oven 180°C, then start mixing the butter with sugar with a spatula or the electric mixer till it's creamy.
2- Add the eggs and vanilla and mix, then start adding the flour and mix it with your hand to form a well mixed dough then stop don't knead.
3- Grease the baking pan (I used the size 24cm), take two thirds or little more from the dough and press it into the pan.
4- Spread the jam on top of the dough.
5- Roll the remaining dough and cut it into strips.
6- Place half of the strips over the jam layer 1 cm separate, then place other stripes crosswise like this.


7- Place the baking tray into the oven for about 15 to 20 minutes or till it gains a nice golden color, test it for doneness and take it out if done.
8- Let it cool a little bit and start cutting with a sharp bread knife, serve and.... Bon Appétit :)


Comments

  1. A shortbread cake sounds fantastic - I'd take it with either jam or dulce de leche :)

    ReplyDelete
  2. I love a easy tart recipe that looks like you've spent all day making it. It looks amazing and I bet taste the same.

    ReplyDelete
  3. What a beautiful cake! I def have to try making pasta frolla. Yum!

    ReplyDelete
  4. S.V. Thanks, and about the taste.. Perfect :)
    Happy When Not Hungry: It's so easy to make try it right away :)

    ReplyDelete
  5. I love pasta frolla! I'm from Italy and it is a common dessert, with jam - like yours - or with custard and fresh fruit. Love the simplicity of the ingredients - fabulous with coffee or with a caffe` latte.

    ReplyDelete
  6. Hello Paolo, thanks for stopping by, next time I will try that other version of it (custard & Fresh fruit) :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^