Quick No-yeast No-knead Flatbread خبز سريع بدون خميرة
Scroll down for English post
وصفة اليوم عبارة عن خبز سريع وسهل. في بعض الأحيان يكون عمل الخبز في المنزل شيء صعب ومرهق للبعض، لكن هذا الخبز السوري في منتهى السهولة كأنك تقوم بعمل البانكيك، هو عبارة عن خبز بدون خميرة يتم تجهيزه في دقائق دون الحاجة إلى استخدام الفرن، وصدقوني إنه لذيذ للغاية حقاً، يمكنكم عمله للإفطار أو لحفلات الكوكتيل أو كمقبلات. اعتدت أن أقوم بعمله للإفطار عندما أكتشف أن الخبز عندي قد نفذ دون أن أنتبه، وصدقوني هذا الخبز رائع مع الجبن الكريمي كما أنه لذيذ جداً مع وصفتي لغموس التونة الموجودة هنا، هيا لنرى الوصفة.
نصيحة الوصفة:
1- إذا لم تقوموا باستخدام الخبز فور عمله يمكنه حفظه في كيس بلاستيك حتى يظل طري ولا يصبح صعب الأكل.
2- يمكنكم مضاعفة المقادير كما تحبون.
الكمية تكفــــي: رغيفين
وقت التحضير: دقيقتين
وقت الطهــــي: 6 دقائق
Today's Recipe is for a quick bread. For some people making bread at home is so hard sometimes, but this no-yeast no-knead flat bread is just as easy as making pancakes, you can make in minutes without even using the oven, only on stove top and believe me it's very delicious! You can make it for breakfast, cocktail parties or use it in appetizers. I used to make that bread for breakfast when I realize that I'm out of bread, and believe on that >> It's really yummy with cream cheese, it's also super delicious with my tuna dip recipe in here. Let's see the recipe.
Recipe tip:
1- If you are not going to use the bread right away, place it in a plastic bag so it doesn't get tough to eat.
2- You can double the ingredients if you wish to make more.
Serves: 2 loaves
Prep. Time: 2 minutes
Cooking Time: 6 minutes
المقادير:
1 كوب دقيق
1 كوب حليب سائل
رشة ملح
20 جم زبدة (حوالي ملعقة طعام)
لعمل مقبلات بهذا الخبز:
2 جبن مثلثات أو ملعقتين جبن كريمي
2 جبن مثلثات أو ملعقتين جبن كريمي
مربى فراولة
الطريقة:
1- نخلط اللبن والدقيق والملح باستخدام مضرب البيض اليدوي جيداً.
2- نحضر مقلاة كبيرة على النار مع نصف الزبدة على نار متوسطة.
3-عندما تسخن المقلاة وتذوب الزبدة نقوم بوضع نصف كمية الخليط باستخدام المغرفة.
4- عندما يجف الخليط من أعلى ونجد أنه جاهز للقلب نقلبه على الجهة الأخرى (سيأخذ دقائق).
5- ننتظر 2-3 دقائق أو إلى أن ينضج الخبز ونضعه على طبق، ونفعل نفس الشيء مع الرغيف الآخر.
6- نقطع الرغيف الأول إلى مثلثات ونضع مثلث جبن على كل واحد ونثنيه على الجبن ونضع عود أسنان بهذا الشكل.
7- نقطع الرغيف الآخر أنصاف ونلف كل نصف على ثلاث ملاعق طعام من مربى الفراولة، ويقدم بالهناء والشفاء.
1 cup flour
1 cup milk
pinch of salt
20 gm butter
To make Appetizers with this bread:
2 Cream cheese triangles
6 tbsp Strawberry jam
Directions:
1- Whisk together the flour, pinch of salt and milk till well mixed.
2- Prepare a large pan over medium heat with half the butter.
3- When the pan is heated and the butter is melted use a ladle to add half the batter to the pan and lower the heat to medium low.
4- When the batter dries from the top and you can feel it's easy to flip, flip it (will take minutes).
5- Wait for 2-3 minutes till the bread is ready and place onto a plate, and do the same with the other loaf.
6- Cut 1 loaf into triangles and place one cheese triangle on top of each, and fold it on the cheese and put a toothpick on it.
7- Cut the other loaf into halves and wrap each on 3 tbsp of strawberry jam, serve as appetizers, and... Bon Apetit :)
This looks like a nice easy bread, I'm going to try it.
ReplyDeletesimple but scrumptious! ^,^
ReplyDeleteAnthony: Hope you like it :)
ReplyDeleteMy Home Diary in Turkey: Thanks :)
Looks like a nice soft bread, perfect so many different fillings! yum!
ReplyDeleteThanks for stopping by :)
ReplyDeleteThat is pancakes/crepes!
ReplyDeleteNo, it's not. It looks like pancakes or crepes but it's totally different, crepes have eggs, pancakes have eggs, oil, sugar, baking powder, sometimes yogurt and baking soda and other flavors. The ingredients and the taste are totally different!
ReplyDeleteThat's a great way to get people intimated of making homemade bread to give it a shot! And sounds like it would make a great sandwich.
ReplyDeleteYes I love sandwiches with this bread, remember to try it with Philadelphia cream cheese or my tuna recipe here
ReplyDeletehttp://julienjulia.blogspot.com/2010/05/simple-tuna-for-breakfast.html