فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Thursday, June 16, 2011

Mexican Style BBQ Chicken Salad سلطة دجاج الباربيكيو بطابع مكسيكي

Mexican Style BBQ Chicken Salad سلطة دجاج الباربيكيو بطابع مكسيكي

Scroll down for English post
وصفة اليوم عن طبق مغذي وسريع وخفيف كما يمكن عمله لمن يتبع حمية غذائية للتخسيس، هذه الوصفة هي سلطة دجاج تأخذ طابع مكـسيكي في مكوناتها كالذرة الحلوة وشرائح تورتيا الذرة المقرمشة، هي وصفة موجودة بالعديد من المطاعم ويمكن عملها في المنزل فدائماً يكون المنزل أضمن من حيث الصحة والنضافة، أحب هذه الوصفة كثيراً وأتمنى أن تعجبكم.

نصيحة الوصفة:
1- يجب أن ينضج الدجاج تماماً حتى لا يكون خطر على الصحة، يتم التأكد من نضجه من خلال لونه في الوسط إذا كان أبيض إذا فقد نضج وإذا كان يميل إلى اللون الوردي فيعني أنه لم ينضج بعد.
2- عند استخدام المايونيز يجب التأكد من وجود الخل في مكوناته للتأكد من خلوه من الجراثيم.
3- لا يتم تقطيع الدجاج النيء في نفس قطاعة الخضروات فهذا ضار بالصحة، إما أن يتم غسلها جيداً أو نقوم باستخدام قطاعة خاصة للخضروات فقط.

الوصفة تكفي: من ثلاث إلى 4 أشخاص كطبق سلطة (شخصين كطبق رئيسي)
وقت التحضير: 30 دقيقة
وقت الطهي: 14 دقيقة
Today's dish is healthy, simple, and quick, it also can be cooked for people who eat diet to get in shape, this recipe is a chicken salad that has Mexican style ingredients like sweet corn & corn tortilla chips. This recipe is being presented in many restaurants and you can make it at home which is healthier and cleaner, I love this recipe so much and I hope you do too. :)

Recipe tips:
1- Chicken must be cooked properly or else it would be harmful to eat, to make sure it's well cooked see if it has a white color inside, if it has a pink color then it needs more cooking.
2- When using mayonnaise make sure that vinegar is in it's ingredients to make sure it has no bad bacteria.
3- Don't use the same cutting board for raw chicken and vegetables, you have to wash very well or use a different cutting board for each.

Serves: 3 to 4 people as salad, or 2 people as main course
Prep. Time: 30 minutes
Cooking Time: 14 minutes.
Scroll down for English recipe
المقادير:
صدر دجاجة مخلي مقطع نصفين
كوب شرائح التورتيا المقرمشة (دوريتوس)
كوب حبات الذرة الحلوة المعلبة أو المسلوقة
ثمرة خس صغير
كوب جبن كرافت تشيدر مبشور
كوب طماطم مكعبات منزوعة العصارة والبذر
3 ملاعق طعام هاينز باربيكيو صوص
ملعقة طعام من هاينز هوت صوص
نصف ملعقة شاي ثوم بودرة
نصف ملعقة شاي بصل بودرة
ربع ملعقة شاي شطة
ملح وفلفل حسب الرغبة
3 ملاعق طعام زيت نباتي

للتقديم: باربيكيو صوص - مايونيز أو صوص الرانش الجاهز إن توفر

الطريقة:
1-نجهز صدر الدجاج بالدق عليه لنقوم بترفيع الجانب الغليظ حتى يكون صدر الدجاج بنفس الحجم من الجانبين، ثم نرش الملح والفلفل والبصل والثوم البودرة على صدر الدجاج وندهنه ونضيف الباربيكيو صوص والهوت صوص ونهدنه جيداً ونتركه ليتبل في الخليط داخل الثلاجة لمدة نصف ساعة تقريباً.
2- بعد أن يتبل صدر الدجاج نقوم بتحضير مقلاة بها ثلاث ملاعق زيت، وعندما يسخن الزيت نضع صدر الدجاج دقيقة على كل جهة ليأخذ لون ثم نتركه ينضج على نار متوسطة إلى هادئة لمدة 7 دقائق لكل جهة.


3- إلى أن ينضج الدجاج نقوم بتجهيز طبق السلطة بوضع طبقة من ورق الخس وفوقها نقوم بعمل طبقات من الخس المقطع صغير مع الطماطم المكعبات والذرة الحلوة والجبن المبشور وشرائح التورتيا المكسرة، ونزين الطبق من الحواف بشرائح التورتيا الكاملة بهذا الشكل.


4- عندما ينضج الدجاج نقوم بتقطيعه شرائح ونضعه فوق الخضروات ونرش عليه حبات الذرة الحلوة وبعض شرائح التورتيا والجبن المبشور، ويقدم مع الباربيكيو صوص والمايونيز، وبالهناء والشفاء :)


Mexican Style BBQ Chicken Salad سلطة دجاج الباربيكيو بطابع مكسيكي

Ingredients:
1 Boneless chicken Breast (halved)
1 cup corn tortilla chips (Doritos)
1 cup sweet corn
1 iceberg lettuce
1 cup Kraft cheddar cheese, shredded
1 cup tomato cubes
3 tbsp Heinz BBQ sauce
1 tbsp Heinz hot sauce
1/2 tsp garlic powder
1/2 tsp onion powder
1/4 chilli powder
salt and pepper
3 tbsp vegetable oil

For serving: BBQ sauce & Ranch dressing

Directions:
1- Prepare the chicken breast by tenderizing so it has the same thickness, then sprinkle the onion and garlic powder, salt and pepper, and chilli powder, then add BBQ sauce and hot sauce and rub it till well coated, then leave it in the fridge for about 30 minutes.
2- When the Chicken breast is ready place a pan with the oil on medium heat and after it's heated place the chicken breast and put it on each side for a minute first to gain a good color then let it cook for about 7 minutes on each side.
3- While the chicken breast is being cooked prepare the salad dish by making a plate of lettuce leaves, then add layers of chopped lettuce, tomato cubes, cheddar cheese, sweet corn, and cracked corn tortilla chips. and place tortilla chips around the lettuce like this.
4- Once the chicken is ready, cut it and place on the vegetable plate, serve with BBQ sauce and mayonnaise, and... Bon Apetit :)

Mexican Style BBQ Chicken Salad سلطة دجاج الباربيكيو بطابع مكسيكي

8 comments:

  1. Simple and quick works for me, especially in these days of harried and hassled! I love the layering in here (especially the corn chips). :)

    ReplyDelete
  2. YUM! Looks good and a pretty versatile recipe!

    ReplyDelete
  3. This looks delicious!!! I love salad with lots of toppings like this. Yum!

    ReplyDelete
  4. It was actually :) thanks for stopping by!

    ReplyDelete
  5. That looks amazing! Never thought of BBQ-ing my chicken salad before :) Buzzed

    ReplyDelete
  6. Thanks dear, so glad you like it :)

    ReplyDelete

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^