فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Friday, December 31, 2010

Egyptian "Ful Medames" & Baba Ganoush طريقة عمل فول مدمس مع بابا غنوج

Egyptian "Ful Medames" & Baba Ganoush فول مع بابا غنوج

Scroll down for English post
هل ذهبت إلى مصر من قبل؟ إذا كانت الإجابة لا فسوف تتعرف اليوم على أحد أطباقها الشهيرة، وإذا كانت الإجابة نعم فبالتأكيد أنت تعرف الإفطار الأكثر شعبية في مصر وهو "الفول والطعمية" لطعمه اللذيذ وانتشاره ولما له من فائدة كبيرة، واليوم سوف نتكلم عن الفول وطريقة عمله، والفول المصري له العديد من الطرق والوصفات ولكنني استخدمت اليوم أبسط وصفة لأنها الأروع مع البابا غنوج. الفول هو أحد من البقوليات والذي يتم طهيه لمدة طويلة في إناء خاص بالفول تحديداً، وهو عبارة عن إناء متسع من أسفل ويضيق عند فوهته، وذلك لأن الفول عندما يكون ساخن ويكشف الغطاء عنه يتحول الفول المعرض للهواء إلى اللون الأسود ويجف وبالتالي فالفوهة الضيقة تقلل من نسبة الفول المعرضة للهواء.
Egyptian Fava Bean Pot قدرة الفول
 بالإضافة إلى الفول سنتكلم عن بابا غنوج وهو أيضاً من الأطباق المصرية المفضلة التي تؤكل مع الفول أو مع السمك المشوي والمشويات عموماً أو كنوع من المقبِّلات على الغداء أو العشاء، المكون الأساسي في عمله هو الباذنجان المشوي، وهو فاتح للشهية بشكل كبير.

نصيحة الوصفة: 
1- يجب ألا يستخدم الخلاط في خلط مكونات بابا غنوج فهو يغير طعم بابا غنوج ويخرج الماء من الباذنجان، أما الهاون أفضل بكثير من حيث الطعم والقوام.
2- بدلاً من استخدام الفول الجاهز يمكن طهي الفول بالمنزل عن طريق استخدام الإناء المذكور إذا كان متاح لمدة الليل كله على نار هادئة، وإذا احتاج ماء يضاف له ماء ساخن وليس بارد حتى لا يجف، ويمكن إضافة حبة طماطم صغيرة وفص ثوم وقبضة عدس لإعطائه طعم جيد وأيضاً لأن الطماطم تساعد على طهي قشر البقوليات بشكل جيد.
توصية: هذا الطبق رائع مع البيض المسلوق.

الأكلة تكفـــــي: شخصين
وقت التحضير: 3 دقائق
وقت الطهــــي: 40 دقيقة
Have you ever been to Egypt? If the answer is NO, then you will know one of its most popular dishes in it, and if the answer is YES, that means you know the most popular breakfast for sure, which is "Ful & Falafel", it's known for its delicious taste and nutritional value, today you will know how to make it, Egyptian "Ful" or beans has many ways to be done with, but I'm going to show you the simplest one because it's the best with "Baba Ganoush". Egyptian beans is a legume which is cooked for a long time in a special beans pot which is wide in the bottom and so narrow in the top of it, and that's because when the beans are uncovered to the air it becomes black and dry and not well cooked, so that special pot minimize the amount of beans on top.
 In addition to beans, I will talk about Baba Ghanoush which is also a famous Egyptian dish, it's usually been eaten with Egyptian beans or Egyptian roasted fish "Samak Mashwy" and grilled meat in general, or as an appetizer at lunch or dinner, the main ingredient in Baba Ganoush is roasted eggplant, and it's really appetizing.

Recipe Tips:
1 - You must not use a blender or food processor to mix Baba Ganoush ingredients, It causes changes in the taste of Baba ghanoush and get the water out of the eggplant, while using the mortar and pestle gives it a really good taste and texture.
2 - Instead of using canned beans, you can cook your own at home if you have the special pot, beans are cooked over night with the same amount of water on low heat, and if it needs water only hot water could be added to not get dried, you can also add a tomato, garlic, and 1 tbsp of lentil to enhance flavor and also because tomato helps to cook beans well.
Recommendation: This dish is wonderful with boiled eggs.

Serves: 2 people
Prep. time: 3 minutes
Cooking time: 40 minutes

Thursday, December 30, 2010

Strawberry Jam Heart-Shaped Pancakes بان كيك القلوب بمربى الفراولة


Scroll down for English post
   هذا الطبق هو المفضل إلىّ على الإطلاق كطبق حلو أو إفطار وهو مناسب جداً للعشاء الرومانسي أو المناسبات الخاصة. البانكيك هو نوع من الكيك الرقيق يتم تحضيره مزيج مخفوق على مقلاة أو شواية، وهو عبارة عن كيك سريع التحضير بالمقلاة أو الجريدل، البعض يستخدم الخميرة في عمله أو خليط مخمر، ويتم طبخه على جهة واحدة ثم يقلب لينضج على الوجه الآخر، ويمكن تقديمه في أي وقت حسب تقاليد كل دولة بحشوات مختلفة مثل المربى أو قطع الشوكولاتة أو الفاكهة أو اللشراب أو حتى اللحم.
    في انجلترا الثلاث مكونات الرئيسية لهذه الوصفة هم الدقيق والبيض واللبن، ويكون الخليط أخف من العسل ويشكل طبقة رقيقة في قاع المقلاة، وربما يكون بعض الفقاقيع أثناء النضج ولكنه لا يرتفع وهو أشبه بالكريب الفرنسي. أما في أمريكا الشمالية أحياناً يسمى بالهوت كيكس أو الكعكات الساخنة ويحتوي على عوامل رفع مثل البيكنج باودر، والبيض الذي يضرب كل من بياضه وصفاره على حدة، والدقيق واللبن الرائب، مكون بذلك خليط غليظ نوعاً ما. أما في الهند يطلق عليه أحياناً تشيلا أو بودا، ويمكن عمله هناك إما طبق حلو أو مالح، وله قوام متعدد الأشكال حسب المكان الذي يقدمه. أما في جنوب أفريقيا فيسمونه باناكوك باللغة الأفريقانية وهو عادة يقدم في أيام البرد والمطر مع سكر القرفة أو عصير الليمون، وأحياناً يتركوا السكر ليذوب في البانكيك أو يأكلونه فوراً وعندها يكون البانكيك مقرمش. أما في كينيا فيستخدمونه كالخبز في وجبة الإفطار مضاف له سكر إلى الخليط قبل طهيه.

نصيحة الوصفة:
1- يفضل استخدام مضرب اليد في خلط المكونات فهو يساعد على خلط الدقيق دون وجود تكتلات، ويمكن استخدام الخلاط الكهربائي حسب الرغبة.
2- يمكن إضافة الفانيليا(حسب الرغبة) إلى هذه الوصفة ولكنني لا أفضل ذلك فمقدار البيض غير ظاهر للدرجة وأفضل طعمها أكثر بدون فانيليا.
3- استخدمت قالب على شكل قلب خاص بالبانكيك، يمكن عملها بدون قوالب.
4- عند إضافة الخليط للقوالب يفضل أن يكون الخليط للمنتصف حتى لا يفور خارج القالب.
5- إذا خرج بعض الخليط من القالب فلا مشكلة يمكن التخلص من البواقي حوله عندما يُطهى الجزء السفلي للبان كيك.
6- من الأفضل استخدام قوالب غير قابلة للالتصاق أو دهن القوالب بالزبد.

*كيف أقوم بعمل بان كيك على شكل قلوب وليس عندي القوالب الخاصة؟!
- إذا لم يكن لديكم قوالب القلوب المستخدمة هنا يمكنكم بسهولة قطعها بعد طهيها بعمل الآتي:
1- نرسم قلب على ورقة زبدة.
2- نقص ورقة الزبدة بالمقص على شكل الرسمة.
3- نضع ورقة الزبدة فوق البانكيك الناضج ويتم قطعه على شكلها. :)

الوصفة تكفي: خمس طبقات من البانكيك.
مدة التحضير: 3 دقائق
مدة الطهــــي: 10 دقائق
This recipe is my favorite for breakfast or dessert, also it's so suitable for romantic dinners or special occasions. A pancake is a thin, flat cake prepared from a batter and cooked on a hot griddle or frying pan. Most pancakes are quick breads; some use a yeast-raised or fermented batter. Most pancakes are cooked one side on a griddle and flipped part way through to cook the other side. Depending on the region, pancakes may be served at any time, with a variety of toppings or fillings including jam, chocolate chips, fruit, syrup or even meat.
English pancakes have three key ingredients: plain flour, eggs, and milk. The batter is runny and forms a thin layer on the bottom of the frying pan when the pan is tilted. It may form some bubbles during cooking, which results in a pale pancake with dark spots where the bubbles were, but the pancake does not rise. English pancakes are similar to French crêpes. American  pancakes (sometimes called hotcakes) are pancakes which contain a raising agent such as baking powder; proportions of eggs, flour, and milk or buttermilk create a thick batter. In India the Pooda (sometimes called Cheela) is a pancake. They can be made either sweet or salty and are of different thicknesses in different places. In South Africa pancakes refer to crepes, they are traditionally prepared by the Afrikaans community on gas stoves, and called a pannekoek in Afrikaans, eaten on wet and cold days. Pannekoek are served with cinnamon-flavored sugar (and sometimes lemon juice), the sugar may be left to dissolve onto the pancake, if eaten immediately the pancake is crispy. In Kenya pancakes are eaten for breakfast as an alternative to bread. They are served plain with the sugar already added to the batter to sweeten them.


Recipe tips:
1- It's better to use a whisk to mix ingredients, it helps mixing the flour will with milk, you can also use food processor.
2- You can add vanilla as you like, I just find it better without it so I didn't add it.
3- I used heart mold, you can make pancakes without it.
4- When placing the batter inside the mold make sure you add half of it so it doesn't go out of it.
5- If the batter leak outside the mold it's OK you can remove it after cooked on one side.
6- It's better to use non stick molds, or else you can grease them with butter.

*How can I make heart shaped pancakes without a mold?!
- If you don't have these molds you can cut it heart shape after cooking:
1- Draw a heart on a parchment paper.
2- Cut the paper with scissors .
3- Put it on the cooked pancakes and cut them :)

Makes: 5 pancakes
Prep. time:   3 minutes
Cooking time: 10 minutes

Wednesday, December 1, 2010

Sausage & Olives Fettuccine فيتوتشيني بالسوسيس والزيتون

Sausage & Olives Fettuccine فيتوتشيني بالسوسيس والزيتون

Scroll down for English post
هذه الوصفة تعتبر من أسهل وأسرع الوصفات التي يمكن تحضيرها بالمنزل، حيث لا يحتاج تحضيرها أكثر من 15 إلى 18 دقيقة فقط، بالطبع الكل يعلم أنني مدمنة مكرونة فأتمنى أن تعجبكم أطباق المكرونة الخاصة بي وخاصة هذا الطبق.

وقت التحضير: 3 دقائق
وقت الطهــــي: 15 دقيقة
الوصفة تكفــي: شخصين
This recipe is one of the easiest and quickest homemade recipes, it doesn't take more than 15 to 18 minutes to be done, as you all know I'm a pasta addict, so hope you all enjoy my pasta dishes specially this one.

Preparing time: 3 minutes.
Cooking time: 15 minutes.
Serves: 2 people