Chicken & Vegetable Fettuccine فيتوتشيني الدجاج والخضروات
Scroll down for English post
أردت أن أُحدث بعض التغيير عن وصفتي السابقة بوضع وصفة مختلفة أكثر حيث كانت آخر تدوينة لي عن المكرونة (الباستا)، ولكنني لم أستطع فأنا أُحب المكرونة كثيراً، وهذه الوصفة حقاً لذيذة، كما أنها سهلة وسريعة في نفس الوقت، أتمنى أن تعجبكم.ملحوظات للوصفة:
1- ألذ شيء في هذه الوصفة هو أن الخضروات غير مطبوخة أو نصف مطبوخة، فذلك يعطيها طعم رائع جدا خاصة مع الكاتشب.
2- أردت أن أُضيف طعم الروزماري ولكنني لا أُريده أن يكون ظاهر بشكل قوي، فقط طعم خفيف منه، لذلك قمت بإضافة كمية قليلة جداً منه.
الوصفة تكفــي: شخصين
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: 15 دقيقة
I wanted to make a change by adding a recipe from other cuisine or has another main ingredient because my last post was about a pasta recipe, but actually I couldn't help it, I really LOVE pasta :), and it's really easy and quick too, hope you like it.
Tips:
1- The best thing in this recipe is the uncooked vegetables or semi cooked and that made them so tasty with other ingredients, specially the ketchup.
2- I want to add the rosemary flavor, but I don't want it to be so strong, I don't want it to be noticed, so I added so small pinch of it.
Serves: 2 people
Prep. time: 5 minutes
Cooking time: 15 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:200 جم مكرونة فتوتشيني مسلوقة (ليست كاملة النضج، فقط بمجرد أن تكون طرية قابلة للأكل)
نصف صدر دجاجة مخلي من العضم مقطع شرائح طويلة
1 بصلة مقطعة قطع صغيرة
1 حبة فلفل رومي كبيرة مقطع شرائح طويلة
1 حبة طماطم كبيرة مقطعة شرائح طويلة
1/4 كوب عصير طماطم ويمكن استخدام الكاتشب
3 ملاعق طعام زيت زيتون
ملح وفلفل حسب الرغبة
طرف ملعقة شاي روزماري جاف مقطع جيداً
الطريقة:
1- نضيف الزيت والبصل في مقلاة كبيرة ونقلب على نار متوسطة لعالية حتى يصفر البصل.
2- نجعل درجة الحرارة عالية وننحي البصل جانب المقلاة ونضيف الدجاج على أربع مرات بحيث لا نجعل المقلاة تبرد سريعاً حتى لا يفقد الدجاج الماء الذي بداخله، ونتركه حتى يكتسب لون ذهبي مع تقليب البصل في الجانب من وقت لآخر حتى لا يحترق.
3- عندما يأخذ الدجاج لون ذهبي نقلبه على الوجه الثاني حتى يكتسب نفس اللون ثم نقلبه مع البصل، ونضيف الملح والفلفل والروزماري (إكليل الجبل) ونقلب على حرارة متوسطة حوالي 7 دقائق أو حتى ينضج الدجاج (لا يأخذ وقت للنضج).
4- بمجرد تذوق الدجاج ومعرفة انه نضج نضيف شرائح الفلفل والطماطم مع إضافة عصير الطماطم ونقلب لمدة 3 دقائق.
5- نضيف المكرونة ونقلب لمدة دقيقتين، لا نريد للخضروات أن تنضج تمام النضج فيجب أن نقوم بعمل هذه الخطوة والخطوة السابقة بسرعة.
6- نضع المكرونة في طبق التقديم، وبالهناء والشفاء. :)
Ingredients:
200 gm fettuccine (boiled - al dente).
1/2 boneless chicken breast, sliced into long slices.
1 onion, chopped.
1 big bell pepper, cut into long slices.
1 big tomato, cut into long slices without seeds.
1/4 cup tomato puree (juice) or ketchup
3 tbsp olive oil
salt & pepper to taste
2 small rosemary sticks or a small pinch (yes, less than 1/8 tsp)
Directions:
1- Place olive oil and onions onto a large pan on medium heat, saute till yellow.
2- Put the onion aside in the pan on high heat and add the chicken quarter at a time so the pan doesn't get cold, we need it hot so the chicken doesn't lose its water, stir the onion from time to time and make sure the onion didn't burn .
3- Once you feel that the chicken gained light brown color, flip it on the other side till light brown, and then mix it with onion, add salt, pepper and rosemary, and saute on medium heat till brown and cooked.
4- Once you taste the chicken and feel it's cooked add the bell pepper, tomato slices, and tomato puree(juice) and mix well with chicken on high heat for 3 minute.
5- Add the fettuccine and mix for 2 minutes, I don't want to cook the vegetables so step 4 & 5 should be so quickly.
6- Place onto a serving plate, and... Bon Appétit :)
Half cooked veggies have such a nice crunch. I've never used ketchup in a pasta dish. Thanks for the introduction.
ReplyDeleteExactly, I really LOVE this crunch, try ketchup and tell me ;)
ReplyDeleteKetchup is one of the ingredients in South East Asian Indian or Muslim fried noodles, ie mee goreng. It gives a good flavor and taste when stir fried longer so that it sticks to the noodles or pasta. Good job and good try.
ReplyDeleteI love pasta as well!!! Thank you for sharing this recipe. It's looks tasty.
ReplyDeleteLove the crunch of the veggies in this, looks tasty:)
ReplyDeleteSuch a fresh and flavorsome looking dish! I really love the ingredients. I am also another pasta lover ;)
ReplyDeleteLiv Wan: You are welcome, thanks :)
ReplyDeleteMagic of Spice: I LOVE it too :), thanks
Sweetums: Thanks, and welcome to the pasta lovers :D
What a great combination of flavors!
ReplyDeleteI love pasta, thanks another recipe that I can cook
ReplyDeleteYou are welcome :)
ReplyDeleteCiao ^_^ io al posto del ketchup utilizzo i pomodori pelati. Comunque sia l'aspetto del piatto è invitante e per "evadere" dalla solita routine assaggerei anche questa pasta con ketchup ;) Ci vediamo su Foodbuzz!
ReplyDeleteA presto
Sonia
Ciao, It was really great,Thanks Sonia :)
ReplyDeleteGreat idea not really cooking the vegetables, they would have a nice texture or crunch to them, it looks really good, nice colors. Look forward to trying this recipe, like you I love pastas.
ReplyDeleteThanks :)
ReplyDeleteyea what I really love about this recipe is the crunch of the vegetable, don't forget to tell me how was it :)
Thanks, hope you like it!
ReplyDelete