Egyptian Sayadiyah: Fried Fish & Shrimp with Rice أرز صيادية السمك والجمبري المقلي

Egyptian Sayadiyah: Fried Fish & Shrimp with Rice أرز صيادية السمك والجمبري المقلي

Scroll down for English post 
السمك المقلي بالأرز الأحمر (أرز بالصلصة أو أرز الصيادية كما يطلق عليه البعض) هو من الأكلات المصرية المفضلة لدي، اعتادت أمي أن تطبخ لنا هذا الطبق وكنت دائما أحبه، أتمنى أن يعجبكم، بالنسبة للأرز يمكنكم أكله مع أي طبق تحبونه لكنني أفضله جدا مع السمك المقلي طعمه رائع معه، كما يقدم مع سلطة الطحينة المصرية والسلطة الخضراء البسيطة. ملحوظة: (سر والدتي) لكي تعطي الأرز طعم رائع مع السمك يمكنك إضافة ملعقة شاي من زيت قلي السمك أو يمكنك وضع ربع ملعقة شاي من تتبيلة السمك بعد ترك السمك فيها فترة.
نصيحة الوصفة:

1- يمكنكم استخدام أي نوع من السمك والجمبري أو البحريات، استخدمت هنا سمك بربوني أو سمك سلطان إبراهيم، وجمبري حجم متوسط لكبير.
2- استخدموا أرز مصري قصير الحبة فهو ألذ بكثير في هذه الوصفة من الأرز طويل الحبة.
الوصفة تكفــي: 2 إلى 3 أشخاص
وقت التحضير: 30 إلى 90 دقيقة
وقت الطهــــي: 15 دقيقة تقريباً

This recipe is Egyptian, my mom used to cook it for us, I love it so much; hope you love it too. The rice here is made specially for fried seafood (cooked with tomato paste, also known as Sayadia rice), you can eat it with anything you like but I prefer it with this dish, it is usually served with Egyptian tahini salad, and simple vegetable salad (tomato is the best in it for this dish) I LOVE it :) . Note: (my mom's secret) to make the rice tastes great you can add 1 tsp of the oil that you fried the fish in, or simply you can add 1/4 tsp of the garlic marinade after marinating the fish.

Recipe tips:
1- You can use any kind or quantity you like of seafood with the same marinade, I used red mullet fish and prawns.
2- Use Egyptian short grain rice, long grain rice doesn't taste as good.

Serves: 2 to 3 people
Prep. time: 30 to 90 minutes
Cooking time: 15 minutes approx.


Scroll down for recipe in English
المقادير:
للأرز:
1 كوب أرز مصري
1 ونصف كوب ماء
2 ملعقة شاي ملح
1 ملعقة شاي فلفل أسود
1 بصلة متوسطة مقطعة مكعبات صغيرة
2 ملعقة طعام معجون طماطم
2 ملعقة طعام زيت زيتون

للسمك والجمبري:
6 سمكات بربوني أو السلطان إبراهيم
1/2 كجم تقريباً جمبري متوسط إلى كبير الحجم



حوالي 20 فص ثوم مفروم
ربع كوب عصير ليمون
2 ملعقة شاي ملح
1 ملعقة شاي كمون
نصف ملعقة شاي كزبرة

للقلي:
1 كوب دقيق

الطريقة:
1- نبدأ بتتبيل السمك والجمبري بعد شطفهم جيداً، نخلط كل مقادير تتبيل السمك، ثم نتبل السمك والجمبري وندخل الخليط داخل بطن السمك، ونتركه يتبل لمدة من 30 دقيقة إلى ساعتين (كلما زاد الوقت كان أفضل).



2- نبدأ في عمل الأرز، نضع البصل وزيت الزيتون على النار ونحمر البصل إلى أن يصفر لونه.




3- نضيف معجون الطماطم والملح والفلفل والماء ونقلب جيدا، ثم نضيف الأرز ونقلب ونغطي الإناء على نار عالية إلى أن يغلي ثم نقلب الأرز جيدا ونهدئ النار إلى أقل درجة حوالي 15 دقيقة ونغطيه مرة أخرى لينضج الأرز، (يمكن فحصه بعد 10 دقائق إذا كان يحتاج إلى الماء نضيف له 3 ملاعق طعام ماء ونقلب ونغطي مرة أخرى.

4- نجهز السمك للقلي، نضع السمك والجمبري في الدقيق ونهزه حتى يقع الدقيق الزائد عن الحاجة ثم نضعه في الزيت المغلي حوالي 5 إلى 7 دقائق أو إلى أن يصبح اللون ذهبي، يقدم مع السلطة الخضراء والأرز والطحينة، وبالهناء والشفاء :)

Egyptian Sayadiyah: Fried Fish & Shrimp with Rice أرز صيادية السمك والجمبري المقلي


Ingredients:
For the rice:
1 cup of Egyptian or short grain rice, rinsed
1 1/2 cup of water
2 tbsp tomato paste
2 tsp salt
1 tsp ground black pepper
1 medium onion - chopped
2 tbsp olive oil

For the seafood:
6 red mullet fish
400 g medium large prawns
20 large cloves of garlic, minced
1/4 cup lemon juice
4 tsp salt
2 tsp pepper
1 tsp cumin
1/2 tsp dried coriander

For frying:
1 cup All purposes flour

Directions:
1- First prepare fish & shrimps, rinse them well, mix all seafood ingredients together in a bowl, add the fish and shrimps and rub the marinade well inside the fish, marinate for 30 minutes to 2 hours (the longer, the better).
2- To cook the rice, place the oil in a pan, add the onion and saute till golden.
3- Add the tomato paste, water, salt and pepper, mix well then add the rice and stir, cover on high heat till boil then stir again, lower the heat to very low and let cook for about 15 minutes or till done (you can check after 10 min. to see if it needs more water, if so just add 3 tbsp)
4- To fry the fish just put it in the flour, shake to drop any excess flour, and then put it in 180 degrees oil for about 5 min. or till golden, serve with rice and salad, and.. Bon Appetit :)

Comments

  1. This looks so delectable! Yum!

    ReplyDelete
  2. This fish looks fantastic. What a colorful meal!

    ReplyDelete
  3. What a fabulous and interesting dish.

    ReplyDelete
  4. I so enjoy fried seafood - and the tomato paste and black pepper in the rice is a wonderful idea. Bon appetit (Egyptian style)! ~ Cleo

    ReplyDelete
  5. :D
    Thanks Cleo, try it, and I hope you like it :)

    ReplyDelete
  6. The whole plate looks so pretty and colorful.I think my family would enjoy the Egyptian rice.

    ReplyDelete
  7. I hope so, for me it's really delicious :)

    ReplyDelete
  8. Yum! Can't go wrong with fried fish and shrimp. Nice use of cumin.

    ReplyDelete
  9. You are welcome Belinda :)
    Thanks Cannellette :)

    ReplyDelete
  10. Hi, this dish looks delicious. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
  11. That rice looks wonderful and the seafood, well I can see why you love it so much! Beautiful display.

    ReplyDelete
  12. keep up the great work i am getting so hungry looking at it...

    ReplyDelete
  13. Cook with Madin: You are welcome :)
    Redkathy: Thank you so much :)
    George: lol, OK thanks :)

    ReplyDelete
  14. everything looks delicious. daniel's a sucker for any rendition of fried fish, so i'm sure we'll be using this sometime soon!

    ReplyDelete
  15. I wrote down the recipe, it looks so good and I bet the taste is awesome. Thank you

    ReplyDelete
  16. SPICY PERSPECTIVE: Thanks :)
    Cocina Savant: hope you will like it :)
    gringarl: You are welcome, hope you like it :)

    ReplyDelete
  17. I've never cooked Egyptian food, but this sounds close to Indian, especially the spices. Good one.

    ReplyDelete
  18. Since I was a child, I have adored shrimp! Love the ethnic twist to it! Sounds delicious!

    ReplyDelete
  19. Hi- Thank you for stopping by my blog- and the feedback about pictures- I just wrote something in my last post about that too :) I've never made anything Egyptian before!Your blog looks great and I'm excited about following you :)

    ReplyDelete
  20. Ooh I love fried shrimp! :)

    ReplyDelete
  21. Flirty: You are welcome :)
    ooooh, thank you sooo much, your comment made me really happy :)

    Sook: Try this and I hope you like it :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^