Strawberry Jam and Cream Swiss Roll سويسرول مربى الفراولة والقشدة

Title
Strawberry and Cream Swiss Roll سويسرول مربى الفراولة والقشدة
Strawberry and Cream Swiss Roll سويسرول مربى الفراولة والقشدة


Scroll down for English post
وصفة اليوم هي كيفية تحضير كيك السويسرول بطريقة سهلة ومضمونة، كيك بدون  دهون وبدون بيكينج باودر ولا محسن كيك؛ مع حشوة بسيطة لكنها غاية في اللذة. شاهدت الوصفة ببرنامج ريتشل آلان بيك Rachel Allen Bake على قناة فتافيت فطبقتها وأعجبتني النتيجة جداً، أتمنى أن تعجبكم!

نصيحة الوصفة:
1- يجب أن تكون جميع مكونات الكيك برجة حرارة الغرفة.
2- يمكن رش السويسرول بسكر بودرة بدل السكر الناعم ويمكن تزيينه حسب الرغبة.

الوصفة تكفــي: 6 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 10 دقائق تقريباً
وقت الطهــــي: 12 دقيقة

Today's recipe is how to make easy quick swiss roll, without any fat or baking powser/soda added; filled with a simple yet very delicious filling, I saw this recipe on Rachel Allen Bake TV show, I made it and loved it, and I hope you like it too!

Recipe tips:
1- All cake ingredients should be at room temperature.
2- You can use powdered sugar for sprinkling instead of caster sugar, or garnish the way you like.

Serves: 6 people approx.
Prep. Time: 10 minutes
Cooking Time: 12 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
1 كوب دقيق
1/2 كوب سكر ناعم (ليس بودرة)
2 ملعقة طعام ماء دافئ
4 حبات بيض بحرارة الغرفة
فانيليا

للحشو:
عبوة مربى فراولة 340 جم
كوب قشدة

الطريقة:
1- نسخن الفرن 190 درجة مئوية، وندهن صينية السويسرول بالزبد مع وضع ورق الخبز عليها.
2- نضرب البيض مع السكر جيداً إلى أن يتضاعف الحجم ثلاث مرات ثم نضيف الماء الدافئ والفانيليا مع الضرب.
3- ننخل الدقيق ونضيفه بالتدريج على ثلاث مرات مع التقليب بملعقة كبيرة ليختلط جيداً كل مرة.
4- نفرد الخليط في صينية السويسرول ونضعه بوسط الفرن لمدة 12 دقيقة تقريباً أو حتى تنضج.



4- بعد نضج الكيك نتأكد من عدم التصاق الكيك بأطراف الصينية ونفصله عنها بسكين المائدة ليسهل قلبه.
5- نضع ورق خبز على سطح مستوي مع رشه بالسكر الناعم (اختياري) ثم نقلب عليه الكيك بسرعة، ونزيل الصينية وورق الخبز الملتصق بالكيك، ثم فوراً نغطيه بقطعة قماش رطبة (نبللها بالماء ونعصرها بيدينا جيداً) وذلك حتى يظل الكيك طري ولا يتشقق عند اللف.
6- بمجرد أن يبرد الكيك نزيل القماش، ثم نفرد المربى مع ترك 2 سم في طرف الكيك بدون حشو حتى لا يخرج عند اللف، نخفق القشدة ليثقل قوامها ونتوقف فوراً حتى لا تتحول لزبدة، ثم نفردها على المربى حتى منتصف أو ثلثي الكيك.




7- نبدأ بلف الكيك بإحكام باستخدام ورق الخبز الموجود تحته إلى أن ننتهي من اللف، إذا لم تكن ستقدم فوراً، تغطى بورق بلاستيك وتوضع بالثلاجة لحين التقديم.



8- ترش بالسكر البودرة ونقوم تزيينها بحبات الكرز أو الفراولة مع الكريمة، وتقدم بالهناء والشفاء :)


Strawberry and Cream Swiss Roll سويسرول مربى الفراولة والقشدة
Strawberry and Cream Swiss Roll سويسرول مربى الفراولة والقشدة
Ingredients:
1 cup plain flour
4 eggs
1/2 cup caster sugar
2 tbsp warm water
1 tsp vanilla extract
For Filling:
340 g strawberry jam (one jar)
250 ml double cream, whipped

Directions:
1- Preheat the oven to 190C. Grease the base of the 25 x 38cm (10 x 15in) Swiss roll tin with butter and line with parchment paper.
2- Beat the eggs and caster sugar together until light and fluffy (triple in size), then add the water and vanilla extract while beating.
3- Sift in the flour, about one-third at a time, and fold it into the mixture using a large spatula.
4- Pour the mixture gently into the prepared Swiss roll tin and bake in the oven for about 12 minutes, or until done (the center is fluffy and the toothpick test is clean).
5- Spread out a piece of parchment paper (slightly larger than the tin in size) on a work surface and sprinkle evenly with caster sugar (this stops the roll from sticking to the paper). Turn the Swiss roll tin onto the sugared parchment paper, then carefully remove the tin and the parchment paper from the bottom of the cake.
6- Place a slightly damp, clean tea towel over the cake while it cools (this will prevent it drying out and cracking when you roll it). When the cake is cool, spread it sparingly with strawberry jam, leaving an inch at the edge so it won't squeeze out, then spread the whipped cream to half or two thirds as shown in the photos above.
7- With the longest side facing you, roll up the Swiss roll away from you, then transfer to a plate to serve. Sprinkle with caster sugar or dust with icing sugar, garnish with cherries, strawberries or what you like, serve, and... Bon Appétit :)

Comments

  1. As-salaamu alaykum! Looks so good! I may have to buy a large pan just to make this recipe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa alaykum Al Salam, Khadijah! Thank you! I'm glad you like it :)

      Delete
  2. السلام عليكم
    ماشاء الله تذوقتها وكانت طيبه جدا مذاق لذيذ وغني
    سلمت يداك

    ReplyDelete
    Replies
    1. وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته
      شكراً جزيلاً بالهناء والشفاء :)

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^