Tuesday, April 22, 2014

Whole Wheat Honeycomb Brioche بريوش خلية النحل بالحبة الكاملة

Whole Wheat Honeycomb Brioche بريوش خلية النحل بالحبة الكاملة
Whole Wheat Honeycomb Brioche بريوش خلية النحل بالحبة الكاملة
Whole Wheat Honeycomb Brioche بريوش خلية النحل بدقيق الحبة الكاملة
Scroll down for English post
خلية النحل هي إحدى المعجنات المشهورة بالشرق الأوسط، يتم تحضير العجينة بأكثر من طريقة ولكن الأساس أنها عجينة مخبوزة يتم تشكيلها مثل
خلية النحل ويتم حشوها بالجبن الكريمي، ثم تسقى بالعسل إما بعد خروجها مباشرة من الفرن أو وقت التقديم، اليوم أحببت أن اقدمها بدقيق القمح الكامل لتكون صحية أكثر ومناسبة أيضاً للأطفال! أتمنى أن تعجبكم :)


نصيحة الوصفة:

1- يمكن ترك العجينة تختمر لليوم التالي وستكون ألذ وسيزيد حجمها أكثر.
2- أفضل أن أرش العسل على الخلية بعد أن تبرد لأنني أحب الشعور بملمسه أثناء الأكل دون أن تمتصه نتيجة لسخونتها، وهذا يرجع لتفضيلكم.
3- يمكن تخزين البريوش بالمجمد أو الفريزر بمجرد أن يبرد ويعاد تسخينه مباشرة قبل التقديم.

الوصفة تكفي: 2 إلى 3 أشخاص
وقت التحضير: ساعتين أو أكثر
وقت الخبز: 30 إلى 40 دقيقة
Honeycomb brioche is a popular pastry in the Middle East, The dough could be made by many ways, but basically it's a dough stuffed with cream cheese and shaped like honeycomb, sprinkled with sesame seeds and/or black seeds, then drizzled with honey right after baking or before serving. I used whole wheat flour to make it healthier and better for children! Hope you like it!

Recipe tips:
1 - You could let the dough rise over night for a better taste and texture.
2 - I prefer adding honey when serving because I like to feel the texture and taste of honey on my tongue, if  it's added when the pastry is hot, the brioche would absorb it, and that's to you preference!
3 - Brioche could be stored up to a month in the freezer once cooled. Heat right before serving and it would be as fresh as baked brioche.

Serves : 2 to 3 people
Prep. time : 2 hours or more>
Baking time : 30 to 40 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
1 1/2 كوب دقيق لجميع الأغراض
1/2 كوب دقيق قمح كامل الحبة
1/4 كوب سكر ناعم وليس بودرة
1 حبة بيض كبيرة 
2 ملعقة طعام سمن أو زبد ذائبة غير ساخنة
2 ملعقة طعام زيت                                            
1/2 ملعقة طعام خميرة جافة
1/4 كوب زبادي (نصف علبة صغيرة)
رشة فانيليا
رشة ملح

للحشو:
6 مكعبات جبن كريمي
للوجه:
1 ملعقة طعام حليب سائل
1 ملعقة طعام سمسم
للتقديم:
3 ملعقة طعام عسل نحل

الطريقة:
1- نخلط نوعين الدقيق مع رشة الملح ثم نعمل فتحة بالوسط نضع فيها البيض والزيت والسمن والزبادي والسكر والفانيليا، ونخلط كل المكونات جيداً ثم نتركها تختمر في مكان دافئ مدة ساعتين أو حتى يتضاعف حجمها.



2- بعد أن تختمر العجين بدون أن نعجنها نشكلها بشكل اسطواني كما هو موضح بالصورة ثم نقسمها بالتساوي 12 قطعة أو أكثر.



3- نشكل القطع على شكل كرات ونبدأ بحشو كل كرة بربع أو ثلث مكعب الجبن ونقفلها بإحكام ونشكلها كرة ونضعها بصينية خبز 22 سم مدهونة بالزيت.



4- بعد الانتهاء من جميع القطع نسخن الفرن 170 درجة ونترك العجين يختمر مرة أخرى حوالي 15 دقيقة ثم نرشه بالسمسم وندهنه بالحليب السائل.


5- ندخل خلية النحل بالفرن الساخن ونتركها 30 إلى 40 دقيقة لتنضج ويصبح لونها ذهبي، وقت التقديم ترش بالعسل وبالهناء والشفاء. :)

Whole Wheat Honeycomb Brioche بريوش خلية النحل بدقيق الحبة الكاملة
Whole Wheat Honeycomb Brioche بريوش خلية النحل بدقيق الحبة الكاملة


Ingredients: 11/2 cup all-purpose flour
1/2 cup whole wheat flour
1/4 cup castor sugar (not powdered sugar)
1 large egg
2 tbsp melted Ghee or butter (not hot)
2 tbsp oil
1/2 tbsp dry yeast
1/4 cup yogurt
Vanilla 
Pinch of salt


For stuffing:
6 cream cheese cubes

For brushing:
1 tbsp milk
1 tbsp sesame seeds

For serving:
3 tbsp honey

Directions:

1 - Mix both flours with the salt, make a hole in the center and add the egg, oil, butter, yogurt, sugar and vanilla, mix all the ingredients well and then let rise in a warm place for about 2 hours or until double in size .

2 - After rising, without kneading, shape it like a roll and divide the dough by 12 or more even pieces as shown in the photos above.

3 - Shape the pieces into balls and stuff each one with a quarter or a third of cheese cube close, shape like a ball and arrange from the middle in a greased tray (22 cm).

4 - Once done, preheat the oven 170c, cover the dough and let rest for 15 minutes, then sprinkle with sesame seeds and brush with milk.

5 - Into the preheated oven for about 30 to 40 minutes until golden and done, when serving drizzle with honey, and... Bon Appétit :)


Whole Wheat Honeycomb Brioche بريوش خلية النحل بدقيق الحبة الكاملة
Whole Wheat Honeycomb Brioche بريوش خلية النحل بدقيق الحبة الكاملة

2 comments:

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...