Egyptian Shakshuka الشكشوكة المصرية

Egyptian Shakshuka الشكشوكة المصرية

Scroll down for English post
الشكشوكة هو طبق مكونه الأساسي البيض مع بعض الخضروات وهو شهير بالشرق الأوسط بعدة دول عربية، كل دولة لها طريقة في إعداده باستخدام التوابل المشهورة بها، اليوم سأقدم لكم طريقة إعداد الشكشوكة المصرية وهي مختلفة عن معظم الطرق المتعارف عليها، أتمنى أن تعجبكم :)

نصيحة الوصفة:
عند القلي يجب ألا يتم طهي البيض على درجة حرارة عالية فذلك يحول الكولسترول المفيد إلى كولسترول ضار.

الوصفة تكفــي: 3 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: 10 دقائق
Shakshuka is a popular dish in Arab countries, it's a stir fry consists of eggs with some vegetables. There are many versions of Shakshuka as each country has its own way of preparation and use of spice, today I'm making the Egyptian Shakshuka, it's different from most of other versions, I hope you like it :)

Recipe tip:
When frying eggs you should not cook them on high heat as that will transfer the good cholesterol in eggs into bad cholesterol.

Serves : about 3 people
Prep. time : 5 minutes
Cooking time : 10 minutes


Scroll down for English recipe
المقادير:
6 حبات بيض
1 ثمرة بصل متوسطة، مقطعة صغيراً
1 إلى 2 ثمرة فلفل أخضر حار، مقطع شرائح
1 ثمرة طماطم، مقطعة 
ملح وفلفل حسب الذوق
2 ملعقة طعام زيت زيتون

الطريقة
1- نسخن مقلاة على حرارة متوسطة لهادئة ونضع الزيت والبصل ونقلب لدقيقة ثم نضيف شرائح الفلفل الحار ونقلب ليصفر البصل ثم نضيف الطماطم المقطعة.



2- نقلب الطماطم دقيقتين ثم نضيف حبات البيض ونقلب باستمرار لنصل للنضج المطلوب.





3- ينقل لطبق التقديم ويقدم فوراً مع الخبز والسلطة الخضراء وبالهناء والشفاء :)

Egyptian Shakshuka الشكشوكة المصرية

Ingredients:
6 eggs
1 medium onion, chopped
1 to 2 green chili pepper, sliced
1 tomato, chopped
Salt and pepper to taste
2 tbsp olive oil

Directions:
1 - Preheat a pan on medium-low heat, add oil and onions and stir for a minute then add the sliced ​​chili pepper and stir fry till the onion turns yellow, then add the chopped tomatoes.
2 - Stir for two minutes and then add the eggs and stir till you get to the prefered doneness.
3 - Transfer to a serving dish and serve immediately with Egyptian flat bread, green salad and... Bon Appétit :)

Comments