فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Tuesday, November 26, 2013

Baked Chicken Bulgur Kofta كفتة الدجاج والبرغل بالفرن

Baked Chicken Bulgur Kofta كفتة الدجاج والبرغل بالفرن

Scroll down for English post
وصفة اليوم لذيذة، سهلة وغير مكلفة، كفتة الدجاج بالبرغل بالفرن. أردت عمل وجبة لطفلتي تحتوي على الدجاج ولكنها لا تفضل الدجاج المطبوخ الكامل فأحببت عمل وصفة بدجاج مفروم، لذا فكرت أن أجرب هذا وذاك لأتوصل لطعام لذيذ وصحي في نفس الوقت، فابتكرت هذه الوصفة ونجحت الحمد لله وكنت سعيدة أنها أعجبت طفلتي :)

نصيحة الوصفة:
حتى لا تجف لا تتركوها كثيراً بالفرن ولا تستخدموا الكثير من الدقيق عند التشكيل.

الوصفة تكفــي: 2 إلى 3 أشخاص
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الخبـــــز: 15 إلى 20 دقيقة تقريباً

Today's recipe is delicious, easy, and not expensive; baked chicken and bulgur Kofta. I came up with this recipe when I wanted to make a meal that contains chicken to my 18 months daughter, I wanted to use ground chicken as she is not a fan of cooked whole chicken, so I thought I could mix and match to make something healthy and delicious, and I came up with this one that succeeded and I was very happy that my toddler loved it :)

Recipe tip:
To avoid dry Kofta, don't over bake and don't use too much flour when shaping.

Serves: 2 to 3 people
Prep. Time: 5 minutes
Baking Time: 15 to 20 minutes approx.



Scroll down for English recipe
المقادير:
نصف صدر دجاجة مخلي من العظم والجلد
1/4 كوب برغل ناعم، يغسل وينقع 5 دقائق ويصفى جيداً بعصره باليد
1 حبة بيض
1 ثمرة بصل أحمر صغيرة
2 فص ثوم
3/4 ملعقة شاي ملح
1/2 ملعقة شاي ريحان مجفف
رشة زعتر
رشة فلفل أسود
زيت لدهن الصينية
1/4 كوب دقيق لتشكيل الكفتة

الطريقة:
1-نسخن الفرن بدرجة 190، نضع بمحضرة الطعام البصل والثوم والملح والتوابل ونضرب ضربات خفيفة لنفرمهم ناعم ثم نضيف الدجاج والبرغل المصفى ونفرمهم معاً.

2- نضيف البيضة لمفروم الدجاج ونخلطها بملعقة أو باليد.


3- ندهن صينية الخبز بالزيت ونمسح يدينا بالدقيق ونأخذ قطعة صغيرة من اللحم نرشها بالدقيق ليسهل التشكيل ونشكلها كإصبع.


4- نرص أصابع الكفتة بالصينية وندهنها بالزيت بخفة باستخدام فرشاة وندخلها الفرن مدة 20 دقيقة تقريباً أو حتى تنضج وتكتسب لون ذهبي.
5- تقدم مع طبقك المفضل وبالهناء والشفاء :)

طفلتي الصغيرة لم تستطع الانتظار ^_^
^_^ My baby girl couldn't wait
Baked Chicken Bulgur Kofta كفتة الدجاج والبرغل بالفرن


Ingredients:
Half a chicken breast, boneless and skinless
1/4 cup refined bulgur, rinsed then soaked in water for 5 minutes and drained well by pressing in hand
1 egg
1 small red onion 
2 garlic cloves   
3/4 tsp salt
1/2 tsp dried basil
1 pinch of thyme
1 pinch of black pepper
Oil for the pan
1/4 cup flour for shaping

Directions:
1- Preheat the n oven 190c, Place the onion, garlic, salt and spice and pulse few times then add the chicken and drained bulgur and mince together.
2- Add the egg and mix with the meat using a spoon or your hand.
3- Grease the baking pan with oil, flour your hands and take a small ball from the meat and flour it to shape easier, and shape it like a finger.
4- Place the Kofta in the pan and and slightly brush with oil, then place into the oven for 15 to 20 minutes or till golden and done.
5- Serve with your favorite main and... Bon Appétit :)

6 comments:

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^