Halal Non-alcoholic Chicken Teriyaki ترياكي الدجاج - حلال
Scroll down for English post
أقصد بحلال أنه خالي من الكحول لأن الوصفة الأساسية للترياكي تتضمن كحوليات فاستبدلتها بمكونات أخرى فمثلاً sake (شراب كحولي ياباني مصنوع من الأرز) استبدلته بخل أبيض أو خل الأرز، و mirin (نبيذ ياباني حُلو) استخدمت بدلاً عنه خليط من عصير الليمون والخل أو عصير العنب الأبيض. ترياكي هو طريقة طهي يتم فيها تتبيل الطعام بتتبيلة أساس مكوناتها صلصة الصويا والسكر وmirin ثم يتم شواء هذا الطعام إما على جريل أو في شواية الفرن وفي اليابان يتم استخدام هذا التكنيك في طهي الأسماك بأنواعها. ترياكي الدجاج أو تشيكن ترياكي وصفة لذيذة جداً أحبها فطعم الدجاج الحامض الحلو يسيل اللعاب ويتناسب تماماً مع طعم الفلفل الرومي الملون والذي اخترته لتزيين هذا الطبق، أعجبني هذا الطبق وأتمنى أن يعجبكم أيضاً. :)
نصيحة الوصفة:
1- لا تطبخوا الدجاج أكثر من اللازم أو أكثر من الوقت المذكور في الوصفة إلا إذا كنتم متأكدين أنه يحتاج المزيد من الوقت حتى لا يجف وتخرج منه العصارة اللذيذة.
2- احترسوا عند إضافة الدجاج للمقلاة فهي تحتوي على زيت ساخن والدجاج به سكر يمكن أن يسبب تناثر قطرات ساخنة.
3- قمت بعمل هذه الوصفة مع الأرز الأبيض ويمكنكم تقديمه مع الخضار السوتيه أو النودلز أو عمل ساندوتش تشيكن ترياكي.
4- لا تستخدموا الملح فالصويا صوص مالح بشكل كافي.
5- إذا نضج الدجاج ولم يثقل الصوص بشكل كافي نخرج الدجاج من الإناء على طبق ونثقل الصوص ثم نقلب معه الدجاج مرة أخرى ونطفئ الحرارة.
5- إذا نضج الدجاج ولم يثقل الصوص بشكل كافي نخرج الدجاج من الإناء على طبق ونثقل الصوص ثم نقلب معه الدجاج مرة أخرى ونطفئ الحرارة.
الوصفة تكفــي: شخصين
وقت التحضير: 20 دقيقة
وقت الطهــــي: 15 إلى 20 دقيقة
Halal food means no pork/ham/bacon and no alcohol, and since chicken Teriyaki originally has alcoholic ingredients, I made some substitutes to make it halal with hopefully the same taste; I substitute the sake (Japanese alcoholic drink made from rice) for white vinegar or you can use rice vinegar, and for the mirin (Japanese sweet wine) I used vinegar or white grape juice and lemon juice mixed together. Teriyaki is a Japanese cooking technique which meat is marinated in soy sauce, sugar, and mirin, and broiled or grilled; usually made with fish in Japan. Teriyaki chicken is delicious I love that dish, the sweet and sour chicken taste is mouthwatering and it perfectly matches my choice for garnish (colored bell pepper), I loved it and hope you do too :)
Recipe tips:
1- Don't over cook the chicken or exceed the cooking time in the recipe unless you're it needs more time or the chicken would dry out and won't be juicy.
2- Be careful when adding chicken to the pan as it's hot and has oil and
hot sugar.
3- I made this recipe with rice, you can make it with sauteed vegetables or make a chicken Teriyaki sandwich.
4- Don't use salt, the soy salt is salty enough.
5- If the chicken is cooked but the sauce is not thickened enough, remove the chicken from the pan and let the sauce till it's thick enough then add the chicken back, stir, and turn off the heat.
5- If the chicken is cooked but the sauce is not thickened enough, remove the chicken from the pan and let the sauce till it's thick enough then add the chicken back, stir, and turn off the heat.
Serves: 2 people
Prep. Time: 20 minutes
Cooking Time: 15 to 20 minutes
Scroll down for English recipe
Ingredients:
المقادير:
5 أفخاذ دجاج مخلية من العظم مقطعة مكعبات في سمك 2 سم تقريباً
1 ملعقة خل أبيض
1 ملعقة طعام عصير ليمون
2 ملعقة طعام صوص الصويا الفاتح
1/2 ملعقة شاي زنجبيل طازج مبشور ناعم
2 ملعقة طعام سكر بني
1 ملعقة طعام زيت سمسم
4 ملعقة طعام فلفل رومي أصفر قطع صغيرة
4 ملعقة طعام فلفل رومي أحمر قطع صغيرة
4 ملعقة طعام فلفل رومي أخضر قطع صغيرة
للأرز:
1 كوب أرز قصير الحبة أو أرز مصري مغسول ومصفى
1 كوب ماء (أو حسب تعليمات العبوة)
1 ملعقة طعام زيت
1/2 ملعقة شاي ملح
صوص الترياكي:
2 ملعقة طعام خل أبيض
1 ملعقة طعام سكر بني
1 ملعقة طعام عصير ليمون
1 ملعقة طعام صوص صويا غامق
الطريقة:
1- نخلط من المقادير الأولى صوص الصويا الفاتح والخل والزنجبيل والليمون والسكر البني ثم نتبل قطع الدجاج به ونتركه في الثلاجة 15 دقيقة تقريباً إلى أن نحضر الأرز.
2- نضع الأرز في إناء على النار مع مقدار الماء والملح والزيت ونقلبه على نار عالية وعندما يغلي نقلب ونهدئ النار ونتركه ينضج تقريباً 15 إلى 20 دقيقة.
3- في مقلاة على نار متوسطة لعالية نضع زيت السمسم ثم نضيف له الدجاج بحرص بدون التتبيلة - نحتفظ بالتتبيلة لحين استخدامها - ثم نتركه على نفس الجانب لمدة 3 دقائق تقريباً ثم نقلب.
4- نضيف تتبيلة الدجاج إلى الدجاج ونقلب من 3 إلى 5 دقائق تقريباً أو حتى تقترب من النضج ثم نخلط مكونات صوص الترياكي ونضيفها للدجاج ونهدئ الحرارة لمتوسطة ونتركه ليثقل قوامه تقريباً دقيقتين.
5- بمجرد أن ينضج الأرز نضعه في طبق التقديم وفوقه ترياكي الدجاج ونزين بالفلفل الملون وبالهناء والشفاء :)
5 boneless chicken
thighs cup into pieces, 1 inch thick approx.
1 tbsp vinegar
1 tbsp lemon juice
2
tbsp light soy sauce
1/2 tsp grated ginger
2 tbsp brown sugar
1 tbsp sesame
oil
4 tbsp chopped red bell pepper
4 tbsp chopped yellow bell pepper
4
tbsp chopped green bell pepper
For the rice:
1 cup short grain or Egyptian
rice
1 cup water or as required on the package
1 tbsp oil
1/2 tsp salt
Teriyaki
Sauce:
2 tbsp vinegar
1 tbsp brown sugar
1 tbsp lemon
1 tbsp dark
soy sauce
Directions:
1- Mix together from the first ingredients the vinegar, fresh ginger, light soy sauce, lemon juice, and brown sugar then marinate the chicken pieces and let in the fridge for about 15 to 20 minutes till you prepare the rice.
2- In a pan on high heat place the rice, water, oil and salt and once boiled stir and lower the heat to low and let cook for 15 to 20 minutes.
3- On medium high heat place a pan with sesame oil, then add the
chicken carefully without the marinade - set aside the marinade we use it again - and let cook on one side for 3 minutes then stir or toss it carefully as
it has hot sugar.
4- Add the marinade and stir for 3 to 5 minutes or till almost
done, then mix the Teriyaki sauce and lower the heat to medium and stir till
thick about 2 minutes.
I am so glad I found this site. I love japanese food but there is always sake in most of their dishes which Muslims can't take. Now there is a replacement for it, it really makes my day. Thank you so much.
ReplyDeleteHappy to know that! Thank you for stopping by :)
ReplyDeleteHappy to know that! Thank you for stopping by :)
ReplyDeletethks so much for this recipe! I like grilled salmon with teriyaki sauce...so I'm going to try this soon!
ReplyDeleteYou are welcome! I am glad you lile it, thanks for stopping by :)
DeleteHi, this recipe is so awesome! I can't wait to make it, please can you tell me which vinegar to use in the recipe.
ReplyDeleteThank you Maimoona! I'm happy you like it! I used sugar cane vinegar.
Deletethis is awesome just amazing i love it and thank u for put the substitute for the Mirin and i will try it thank u
ReplyDeleteI'm glad you love it! You are welcome! Thank you for stopping by :)
Deleteجداً لذيذه
ReplyDeleteشكراً
DeleteI love it, Barak Allah fik! I didn't know it has alcohol in it though but that's good to know :).
ReplyDeleteThank you! I'm glad I helped! :)
Delete