Oatmeal Date Cookies (Energy Booster) كوكيز الشوفان بالتمر - كوكيز الطاقة

Oatmeal Date Cookies (Energy Booster) كوكيز الشوفان بالتمر - كوكيز الطاقة

Scroll down for English post
سأقدم لكم اليوم وصفة كوكيز أو بسكويت ولكن بشكل جديد تمد الجسم بطاقة عالية لاحتوائها على الشوفان والتمر المفيدين من نواحي عدة، هذا النوع من الكوكيز ليس مقرمش وإنما يميل أكثر إلى الطراوة وطعمها لذيذ جداً وسيحبه أطفال العائلة بدلاً من أكل الحلوى المليئة بالمواد الحافظة، جربوها ولن تندموا ;)

نصيحة الوصفة:
1- لا تعتقدوا أبداً أن 7 دقائق وقت كافي لعمل أي شيء آخر غير متابعة الكوكيز فيمكن أن تحترق بسهولة في ثواني.
2- حضروا الوصفة في مكان بارد بمكونات طازجة وباردة وإلا ستتحول الكوكيز إلى أشكال غريبة مسطحة ^_^
3- اتركوا مسافات بين الكوكيز أثناء وضعها على ورق الخبز ولا تزحموهم، ورقتين خبز حجم كبير مناسبين لهذه الوصفة.

الوصفة تكفي: 30 كوكيز تقريباً
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الخبز: 7 إلى 9 دقائق حسب الفرن
Today I'm going to present a new recipe for cookies which is high energy booster as it contains oats and dates that have many benefits for our bodies, it's chewy and delicious kids will love it better than other artificial sweets, try them and you would never regret ;)

Recipe Tips:
1- Never think that 7 minutes is a long enough to do anything other than watching the cookies, they could burn very quickly.
2- Work in a cold environment with cool fresh ingredients or else you cookies would go flat.
3- Make spaces between cookies while placing on the baking sheet, and don't overcrowd  2 large baking sheets are good for this recipe.

Serves: 30 cookies approx.
Prep. time: 10 min.
Baking Time: 7 to  9 min.
Scroll down for English recipe
المقادير:                            
1 كوب دقيق               
1 كوب شوفان                          
3/4 كوب حبات تمر مقطعة حسب الرغبة
1/2 كوب (100 جم أو إصبع) زبدة غير ذائبة
1/2 ملعقة شاي بيكينج باودر                           
1/2 ملعقة شاي بيكينج صودا                    

2 حبة بيض صغيرة
1/2  كوب سكر بني (أو يتم خلط 1/2 كوب سكر أبيض مع ملعقة شاي عسل أسود)
3 ملعقة طعام سكر أبيض        
فانيليا 

الطريقة:
1- يتم تسخين الفرن على درجة 190 إلى 200 مئوية ثم نضرب الزبدة مع السكر جيداً، ثم نضيف البيضة واحدة في كل مرة ثم نضرب و نضيف الڤانيليا. (يمكن وضع الخليط بالثلاجة لحين تقطيع التمر إذا لم نكن قطعناه)


2- ننخل الدقيق مع البيكينج باودر والبيكنج صودا ونخلط فيه الملح، ثم نبدأ في إضافة الدقيق بالتدريج مع التقليب بالملعقة ثم نضيف الشوفان ونقلب ثم قطع التمر ونقلب.





3- نبدأ بتوزيع الكوكيز بملعقة شاي ممتلئة بالتساوي على ورق الخبز على شكل كرات بقدر الإمكان، ثم توضع بالفرن لمدة 15 دقيقة تقريباً أو إلى أن يصبح لونها بني فاتح.
4- تقدم مع كوب من الحليب أو المشروب المفضل بالهناء والشفاء :)   

Oatmeal Date Cookies (Energy Booster) كوكيز الشوفان بالتمر - كوكيز الطاقة

Ingredients:
1 cup all purpose flour
1 cup rolled oats  
3/4 cup chopped dates
100 gm unsalted butter
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 small eggs
1/2 brown sugar
3 tbsp white sugar

Directions:
1- Preheat the oven to 190 to 200c (375 F), Using electric mixer mix together the butter and sugar then add vanilla and eggs one at a time and mix (you can set in the fridge till chopping dates if didn't).
2- Sift together flour, baking powder, baking soda then add salt and gradually start adding the flour to the butter mixture and mix with a spoon or spatula then add the oats and dates and mix till combined well.
3- Using a tea spoon place cookies on the baking sheet then into the oven for 7 to 9 minutes or till light brown.
4- Serve with a cup of milk or your favorite drink, and... Bon Appétit :)

Comments

  1. Love oats of all kinds. Though I've never tried a date, not that I can recall.

    ReplyDelete
  2. What kind of "date" do you mean huh? lol
    Give it a try I'm sure you're gonna like it first time I made them they were gone rightaway, I had to make more the next day ;)

    ReplyDelete
  3. I will have to look at them at the market. Just got back with some unsalted cashews to use in my supper. Love those.

    Num, num, num.

    ReplyDelete
  4. I'm so in love with cashews (but salted) try chicken pilaf with them yummy!

    ReplyDelete
  5. الله يعطيك العافيه وتسلم ايديك بس ليه في هذي الصفحه الطريقه بالانجليزي بس

    ReplyDelete
    Replies
    1. تسلمي حبيبتي تسلمي كلك ذوق، كنت قد خصصت مدونة لكل لغة والآن أنقل العربية للانجليزية لتصبح باللغتين، فأحدث الوصفات باللغتين تدريجياً وقريباً إن شاء تكتمل جميع الوصفات :)

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^