Nutella Chocolate Éclairs with Custard إكلير الكاسترد وشوكولاتة نوتيلا
Scroll down for English post
Try and fail, but don't fail to try, If at first you do succeed, try something harder, and if you fail try once, twice and again till you succeed. That's what I've learned from today's dish. Today's recipe is so special, it's one of the recipes that you can call challenging ease, Eclair is a french dessert made from a dough called pâte à choux, filled with custard or Crème pâtissière and covered with melt chocolate. In fact everyone tastes this dessert from my mother's hands likes it so much and no one does without asking her to make eclair every time they visit even my friends, and because I love cooking so much that was like a challenge for me, I wanted to be like my mother, I wanted to make eclairs in a perfect way, but to be honest with you, I failed at making eclair THREE times, yes three times and was so close to giving up, as the most thing that annoys me is to fail at cooking something or get a bad result not as I expected, but when I knew the secret of making eclair it became one of the easiest and quickest desserts for me to make (not like it seems to be for some people and I was one of them).
حاول وافشل ولكن لا تفشل في أن تحاول، إذا نجحت من أول محاولة حاول عمل شيء أصعب، وإذا فشلت فحاول مرة واثنين وثلاثة إلى أن تنجح ولا تيأس. هذا ما تعلمته من طبق اليوم، وصفة اليوم هي وصفة مميزة، فهي من الوصفات التي يمكن أن نقول عنها السهل الممتنع، الإكلير هي حلوى فرنسية عبارة عن نوع من المخبوزات يتم عملها بعجينة تسمى عجينة الشو ويتم حشوها بالكستر أو الكريم باتسيير وتغطى بالشوكولاتة. في الحقيقة كل من تذوق الإكلير من يدي والدتي يعجبه كثيراً ولا أحد يتذوقه منها مرة إلا ويطلبه في كل مرة يحب أن يأتي لزيارتنا حتى صديقاتي، وبما أنني أحب الطبخ فكان هذا بمثابة تحدٍ بالنسبة لي فكنت أريد أن أكون مثل أمي وأقوم بعمله على أكمل وجه، ولكن لأكون صريحة معكم لقد فشلت في عمل الإكلير ثلاث مرات، نعم ثلاث مرات وكنت قريبة جداً من اليأس منه، فأكثر شيء يضايقني هو عندما أحاول عمل أي نوع من الأطعمة وأفشل فيه أو عندما لا تكون النتيجة كما توقعت، ولكن عندما عرفت السر أصبح عمل الإكلير هو من أسهل وأسرع أنواع الحلويات بالنسبة لي (على عكس ما يبدو للبعض وأنا كنت منهم).
اعتادت والدتي عمل هذا النوع من الحلوى بدون استخدام أي أدوات كهربائية لذلك كنت أراه عملاً شاقاً لأنها تقوم بعمل كمية كبيرة وعند إضافة البيض تقوم بتقليبه مع الخليط بالملعقة الخشبية مع كل بيضة، وصدقوني هذه الطريقة تحتاج إلى عضلات قوية جداً (لن تعرفوا ما أقصد إلا إذا جربتم بأنفسكم)، وكان هذا أحد الأشياء التي تخليت عنها في عمل الإكلير ولم أجد فرق في الطعم وهو أنني أستخدم الفود بروسيسور أو الكبة أو العجان بدلاً من الملعقة الخشبية وما يساعدني في ذلك هو أنني أقوم بعمل كمية مناسبة ليست كبيرة من الإكلير على عكس أمي حيث لا تكفي أي آلة كهربائية للمقادير التي تستخدمها نظراً للعدد الذي يحب أن يأكل هذه الحلوى من يديها :). ثاني شيء ساعد على نجاح الوصفة هو اكتشاف سر النجاح في هذه الوصفة وسأضيفه لكم مع الخطوات المصورة والشرح الوافي والمفصل لعمل الإكلير بسهولة دون أي جهد أو فشل إن شاء الله.
نصيحة الوصفة:
نصيحة الوصفة:
1- أهم نصيحة لهذه الوصفة هي كمية البيض المستخدمة، لا تستخدموا الكمية الموجودة في أي وصفة تقرأونها للإكلير بدون تأكد، فحجم البيض يختلف ونوع الدقيق يختلف لذا لابد من إضافة بيضة في المرة الواحدة وبعد الخلط تأكدوا من أن قوام العجين ليس سائل وليس متماسك بشكل زائد، يكون بين هذا وذاك ويلتصق بالأيدي، لذا قوموا بالتأكد من قوام العجين المناسب قبل إضافة المزيد من البيض، هذه الوصفة أحياناً أقوم بعملها بثلاث بيضات وأحياناً أربعة مع نفس المقادير لذا عليكم التأكد.
2- إذا صَعُب عليكم تحديد قوام العجينة المناسب وكانت هذه أول مرة تقوموا بعمل الإكلير يمكن تجربة واحدة فقط بالفرن واختبارها إذا كانت جيدة أم جافة بشكل زائد أو العكس.
3- يمكن استخدام مقدار الماء أو استخدام نصفه حليب (لا أنصح باستخدام المقدار كامل من الحليب).
4- لأن العجين يلتصق بأي شيء يلامسه فالأفضل دهن كيس الحلواني المستخدم للتكشيل بالزيت من الداخل وأيضا دهن الصينية جيداً بالزيت ثم رشها بالدقيق إذا كانت قابلة للالتصاق أما إذا كانت الصينية غير قابلة للالتصاق يمكن الاكتفاء بدهنها بالزيت.
5- يمكن استخدام أي نوع من الشوكولاتة لتغطية الحلوى أنا أفضل النوتيلا كثيراً.
الوصفة تكفــي: 20 قطعة إكلير متوسطة
وقت التحضير: 15 دقيقة
وقت الخبـــــز: 27 إلى 35 دقيقة
My mother used to make this dessert without using any mixers or kitchen machines, so I used to see it as hard work because she use to make large amount and mix the eggs one at a time with a wooden spoon till it's well mixed in the dough, and believe that really needs tough muscles (you wouldn't know what I mean till you try it yourselves), and that was one thing that I gave up when making eclairs as I just use my food processor to mix the eggs in the dough, and what helps me here is that I usually make small amount not like my mother as I don't think there's any stand mixer or food processor can be enough for the amount she makes because there are many people waiting for her to finish so they eat her eclairs :). The second thing that helped me is the secret that I've discover for this dough which I'm going to write it down for you with detailed steps with step-by-step photos for making eclair without any hard work or failure God willing.
Recipe Tips:
1- The most important thing is the amount of eggs you use, never use the any amount that any recipe calls for with blind eyes, you have to make sure as the eggs are different in size and the flour is not the same for everyone, so it's the texture of the dough that tells you to stop adding eggs or to add more, as it suppose to be sticky but not runny, easy to shape with piping bag without melting and without being tough, so it's between this and that, so you add one egg at a time and mix to see, in this same recipe I sometimes use 3 and sometimes 4 eggs, so don't stick to it.
2- If it's hard for you to determine the texture of the dough, you can test one eclair in the oven to see if it's ok or tough which means it needs more egg.
3- You can use half milk half water instead of all water like the recipe here (don't recommend all milk).
4- As I said before the dough is sticky so you need to first grease the piping bag from the inside and also the baking sheet only with oil if it's non stick or with oil and flour if it's an ordinary one.
5- You can use any chocolate you like to cover the dessert, as for me I LOVE Nutella :).
Recipe serves: 20 medium eclairs approx.
Prep. Time: 15 minutes.
Baking Time: 27 to 35 minutes
Scroll down for English recipe
المقادير:
عجينة الشو:
1 كوب ماء
1 1/4 كوب دقيق
100 جم زبدة (نصف كوب)
1/2 ملعقة شاي ملح
1/2 ملعقة شاي سكر
1/2 ملعقة شاي فانيليا
3 بيضات كبيرة وبياض بيضة
الحشوة:
كاسترد جاهز يتم إعداده أثناء خبز الإكلير
نوتيلا أو أي نوع شوكولاتة تفضلونه وتقوموا بإذابته مع الزبد
الطريقة:
1- تسخين الفرن درجة حرارة 200، والبدء بغلي الماء ثم إضافة الزبد والملح والسكر وترك المزيج يغلي.
2- بمجرد أن تذوب الزبدة ويغلي المزيج نضيف الدقيق دفعة واحدة ونقلب سريعاً حتى تتجمع العجينة بهذا الشكل ونقلب لمدة 2 إلى 3 دقائق.
3- نضع العجين في الفود بروسيسور مع سكين التقطيع العادية ونضيف الفانيليا ونبدأ بوضع مقدار البيض بيضة واحدة في المرة مع بياض البيضة ثم نخلط وهكذا.
4- نحضر صينية الخبز وندهنها زيت أو زيت ودقيق وندهن كيس حلواني من الداخل بالزيت وإذا لم يتوافر يمكن استخدام كيس نايلون عادي وقطعه من الزاوية 1.5 سم ونضع به عجينة الشو ونبدأ بتشكيلها أصابع في صينية الخبز.
5- باستخدام الشوكة نقوم بعمل خطوط طويلة على الأصابع بهذا الشكل.
6- نضع الصينية في الفرن لمدة 27 إلى 35 دقيقة أو إلى أن يصبح اللون ذهبي والإكلير ناضج من الداخل، يمكنكم أخذ واحدة واختبار نضجها.
7-أثناء خبز عجينة الشو نقوم بتحضير الكسترد والشوكولاتة، وبعد نضج الإكلير نتركه يبرد قليلاً، انظروا كيف أصبح هش وجميل بعد خروجه من الفرن :).
8- نبدأ بفتح الإكلير مثل الساندويتش ونحشيه بالكسترد ونغطيه بالشوكولاتة الذائبة أو بنوتيلا، ويقدم بالهناء والشفاء :)
Ingredients:
For pate a choux dough:
1 cup water
1 1/4 cup flour
100 gm butter (1 stick)
1/2 tsp salt
1/2 tsp sugar
1/2 tsp vanilla
3 large eggs & one egg white
The Filling:
Ready made custard.
Nutella or your favorite chocolate melt with butter
Directions:
1- Preheat the oven 200 degrees celsius, boil the water and then add the butter, salt and sugar and boil.
2- Once the the butter is melted and the mixture is boiling add all the flour at once and mix quickly with a wooden spoon till it forms a dough lie this and stir for about 2 to 3 minutes.
3- Place the dough in the food processor and add vanilla, eggs and egg white one egg at a time and mix till you get the right texture.
4- Grease the baking sheet and the piping bag, if you don't have a piping bag you can use ordinary nylon bag and cut the corner 1.5 cm and form the dough like fingers.
5- Using a fork make stripes on the fingers like so.
6- Place it into the oven and bake for about 27 to 35 minutes till it gets a nice golden color and cooked from the inside, you can take one out and test it.
7- While baking eclairs prepare the custard and chocolate, and when the eclairs are ready let them cool for a while, see how fluffy and beautiful they get after baking!
8- Open the eclairs like sandwiches and fill them with custard, cover with chocolate, serve happy Valentine's Day everyone, and.... Bon Appétit :)
I love eclair! Amazing!
ReplyDeleteYour eclairs turned out perfectly! They were definitely worth the fourth try because you nailed it that time. My mom makes them by hand as well, stirring and stirring with her wooden spoon. Funny how that memory sticks with us. Happy Valentine's Day!
ReplyDeleteHappy Valentine's Day and thanks for your comment it cheers me up :)
ReplyDeleteLooks great and I love how well you laid out the directions. You've been buzzed too.
ReplyDeleteThanks for stopping by :)
ReplyDeleteYou're eclairs look amazing! I've been craving eclairs. My mom used to buy me one as a treat on Valentine's Day. Never made them, but thank goodness for modern kitchen gadgets!
ReplyDeleteI'm so glad I helped thanks for your comment :)
ReplyDeleteEclairs are one of my favorite desserts, but I never make them at home for some reason. I guess I just never think of it!
ReplyDeleteIt's time to try you can see how easy it is :)
ReplyDeleteNow that looks beyond delicious! :) The custard is amazing!
ReplyDeleteThanks Kiri for your lovely comments Happy Valentine's Day :)
ReplyDeleteI love pate au chox! Whenever I make it, I always mix by hand, too! These eclairs are stunning! Happy Valentines Day!
ReplyDeleteThanks Ann Happy Valentine's Day :)
ReplyDeletethanks for the recipe..love to eat eclair
ReplyDeleteYou are welcome, thanks for stopping by Amallia :)
ReplyDeleteشكرا جدا وجربتها
ReplyDeleteعفواً، أتمنى أن تكون أعجبتك!
Delete