Homemade Sun-dried Tomatoes الطماطم المجففة بالمنزل

Homemade Sun-dried Tomatoes طماطم مجففة بالمنزل
Homemade Sun-dried Tomatoes طماطم مجففة بالمنزل


Scroll down for English post
إذا لم يسبق لكم تجربة الطماطم المجففة فيجب أن تجربوا هذه الوصفة الآن لأنها لذيذة وعملية، تستخدم في العديد من الوصفات لإضافة رائعة للطعم، يمكن استخدامها مع البيتزا أو الباستا أو إضافتها مع حشوة للفطائر أو الدجاج... إلخ (أترك لكم العنان لابتكار وصفات لذيذة باستخدامها).

أفضل استخدام الطماطم البلحة أو الطويلة والتي تتميز بقلة السوائل والبذور، وبحلاوة الطعم! لذا فهي أنسب لهذه الوصفة! ضوء الشمس المباشر النقي غير موجود طوال العام، وليس في كل البلدان، وبذلك ربما يصعب تجفيفها في الشمس على الكثيرين بالمنزل! لذا اخترت مشاركتكم هذه الوصفة لتجفيفها بالفرن بخطوات بسيطة ووقت أقل من المعتاد - ساعتين بدلاً من 8 ساعات - تابعوا معي لتعرفوا كيفية التحضير!

نصيحة الوصفة:
1- كما ذكرت يفضل استخدام طماطم بلحة ولكن إن لم تتوفر يمكن استخدام أي نوع مع تفضيل الثمار الناضجة وليست الطرية جداً بنفس الوقت.
2- يعتمد وقت التجفيف على نوع الطماطم وحجمها أثناء التجفيف.
3- بعد مرور أول ساعتين يجب متابعة الطماطم أثناء فترة التجفيف من وقت لآخر فيمكن أن تحترق بأي لحظة إن تجففت.
4- الكمية المستخدمة هنا قليلة تكفي وصفة واحدة، يمكنكم مضاعفتها حسب الرغبة، وفي هذه الحالة تحفظ الطماطم المجففة في برطمان جاف ونظيف محكم الغلق وتغطى بزيت الزيتون لحين استخدامها بأي وصفة!


الوصفة تكفــي: كوب من الطماطم المجففة
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: ساعتين ونصف

If you haven't tried dried tomatoes yet, make it at home now in half the time needed, and pamper yourself with delicious new recipes! Drying tomatoes takes the taste to a whole new level! It could then be used on pizzas, or in stuffing, with pasta, and in much more delicious recipes!
I think it's best to use plum tomatoes, as it has more flesh than liquid and seeds! It also has a sweet taste! That's why it's best for drying!
Drying in the sun, or at home may take a lot of time! And some of you may not have the clear sun all day or most days of the year! That's why I'm sharing this recipe with you to learn how to make it in less than half the time it usually takes!

Recipe tips:
1- As I mention, it's best to use plum tomatoes, but if not available, try any kind using firm ripe tomatoes, not so soft or over ripe!
2- The time needed to dry tomatoes may vary, depending on the size, and kind of tomatoes.
3- After the first 2 hours you need to check on the tomatoes every now and then, as once dry it could be burnt really quick!
4- I used a small amount here, but you could double the amount as needed, in this case store in a clean well sealed jar, and cover tomatoes with olive oil.

Serves: 1 cup dried tomato
Prep. Time: 5 minutes
Cooking Time: 2 and a half hours

Scroll down for English recipe
المقادير:
5 ثمرات طماطم بلحة
1/2 ملعقة شاي ملح
1 ملعقة شاي زعتر مجفف

الطريقة:
شاهدوا الطريقة بالفيديو


Ingredients:
5 large plum tomatoes
1/2 tsp salt
1 tsp dried thyme

Directions:
Watch the homemade dried tomato video above!

1- Preheat the oven 90°c. Cut the tomatoes lengthwise into 3 or 4 wedges, and remove seeds and liquid.
2- Place on a baking sheet, lined with parchment paper.
3- Sprinkle with salt and dried thyme.
4- Into the oven for about 2 hours, then check on it every now and then! It should take about 2 and a half hours if same size and amount used here, and it should look dry not burnt, so don't wait till it looks brown! once done, use right away, or store as mentioned above in the tips, and... Bon Appétit :)

Comments