Cream Caramel Cake كيك الكريم كراميل - قدرة قادر

Cream Caramel Cake كيك الكريم كراميل - قدرة قادر

Scroll down for English post
هذه أنجح طريقة لعمل كيك الكريم كراميل. هي من وصفات الحلو المحببة إلى نفسي، هي عبارة عن كيك من طبقتين طبقة كيك فانيليا أو شوكولاتة وطبقة فوقها عبارة عن كريم كراميل، أُطلق عليها اسم قدرة قادرة لأنه يتم إضافة خليطي الكيك والكريم كراميل بنفس صينية الخبز دون أن يختلطوا وينقسموا لطبقتين وذلك نتيجة اختلاف الكثافة. المحبب فيها هو طعمها الرائع الذي يجمع بين قوام الكريم كراميل الذي يطوب في الفم مع قوام الكيك الهش اللذيذ مع صوص الكراميل مما يجعلها لا تحتاج إلى أي إضافات وتقدم دون الحاجة لعمل صوص إضافي أو تزيين! قمت بتجربة العديد من الوصفات والتعديل عليها إلى أن وصلت لأنجح وصفة وأرجو أن تجربوها وتنال إعجابكم.


نصائح الوصفة:
1- البعض للتسهيل يستخدم خليط كيك جاهز وكريم كراميل جاهز فقط يتبعوا التعليمات ويضعوهم بقالب واحد في الفرن، يمكنكم ذلك ولكنني أفضل عملها بنفسي من البداية.
2- يجب الحرص عند إذابة السكر عدم حرقه لأنه إذا احترق سيكون طعمه مر وسوف يؤثر ذلك على طعم الكيك لذا إذا احترق يفضل التخلص منه والبدء من جديد في إناء نظيف.
3- عند تقديم الكيك قبل أن نقلبه نتأكد من كمية الكراميل فكلما تركنا الكيك بالظلاجة يذوب كراميل أكثر فإذا كان كثير نميل الصينية قليلاً ونضع الزائد بكوب حتى لا يلطخ المكان عند قلب الكيك.
4- يمكن عمل كيك الشوكولاتة بدل الفانيليا باستبدال 2 ملعقة طعام من الدقيق بـ 2 ملعقة طعام من الكاكاو.
5- يجب أن تكون جميع المكونات في درجة حرارة الغرفة خاصة مكونات الكيك.

الوصفة تكفــي: 6 أفراد تقريباً
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الخبـــــز: 30 إلى 40 دقيقة 

The best recipe for cream caramel cake. One of my favorite desserts, creme caramel cake is two layers dessert, one is a vanilla or chocolate cake and the other is creme caramel layer, both batters are baked in the same pan and split in two layers due to different consistency, which gives it that lovely perfect taste of both the moist smooth creme caramel with the spongy delicious cake, that's why you won't have to make any extra sauce or frosting and that's perfect! I tested many recipes and made my modification to get to the best recipe for cream caramel cake and here it is! I hope you like it :)

Recipe tips:
1- Some people prefer to make it easier using a cake mix and instant cream caramel, feel free to choose the quick one or from scratch one (mine here).
2- Be careful when melting the sugar as it burns very quickly, if so it would be bitter and will affect the cake taste, never use it and start again in a clean pan.
3- When serving the cake the more it's chilled the more caramel will be liquid so be careful before inverting to the serving plate, if there so much liquid just carefully pour the excess in a cup or you will have caramel all over the place!
4- You can use chocolate cake with cream caramel by adding 2 tbsp cocoa and remove 2 tbsp of flour from my recipe.
5- All ingredients should be at room temperature specially the cake ingredients.

Serves: 6 people approx.
Prep. time: 10 minutes
Baking time: 30 to 40 minutes


Scroll down for English recipe
المقادير:
للكريم كراميل:
3/4 إلى 1 كوب سكر للكراميل             
5 حبات بيض
2 كوب حليب سائل
1/2 كوب سكر للتحلية           
فانيليا                                                 
رشة قرفة (اختياري)                                    

للكيك:                                  
1 كوب دقيق
2 حبة بيض 
1/2 كوب زيت دوار الشمس                   
1/2 إلى 1 كوب سكر ناعم (استخدمت نصف كوب)                                    
1/4 كوب حليب سائل                              
1/2 ملعقة شاي بيكينج باودر  
فانيليا 
رشة قرفة (اختياري)                   

الطريقة:
1- نذيب السكر في إناء على حرارة متوسطة لهادئة ونتابعه بحذر حتى لا يحترق، بعد أن يذوب نوزعه بالتساوي في صينية الخبز.



2- نجهز الكريم، نضرب البيض بالمضرب اليدوي فقط ليختلط ثم نضيف له الحليب والسكر والفانيليا والقرفة ونقلب برفق .




3- نضع خليط الحليب بصينية الخبز ونبدأ بتجهيز خليط الكيك ونسخن الفرن على حرارة 175 مئوية.



4- نخلط مكونات الكيك السائلة مع الفانيليا والقرفة والسكر بالمضرب اليدوي ثم ننخل الدقيق مع البيكنج باودر فوقها ونقلب.



5- نصب خليط الكيك في منتصف خليط الحليب بصينية الخبز كما بالصورة.



6- نضع صينية الخبز بداخل صينية أكبر بها ماء ساخن وندخلها الفرن ونتركها تنضج حوالي 30 إلى 40 دقيقة أو ندخل عود أسنان ويخرج نظيف.



7- نخرجها من الفرن وتترك بتهدأ وتبرد ثم نضعها بالثلاجة من ساعتين إلى 5 ساعات.
بمجرد خروجها من الفرن

بعد 10 ساعات نلاحظ انكماشها وظهور الكراميل بعد أن ذاب

8- بعد مرور ساعتين على الأقل تقلب بطبق التقديم وتقدم بالهناء والشفاء.

Cream Caramel Cake كيك الكريم كراميل - قدرة قادر


Ingredients:
For cream caramel:
3/4 to 1 cup sugar for caramel
5 eggs
2 cup milk
1/2 cup sugar 
Vanilla
1 pinch cinnamon (optional)

For cake:
1 cup flour
2 eggs
1/2 cup sunflower oil
1/2 to 1 cup sugar (I used 1/2 cup)
1/4 cup milk
1/2 tsp baking powder
Vanilla 
1 pinch cinnamon (optional)
Directions:
1- Melt sugar for caramel on medium low heat and be careful not to burn it, then spread it evenly in the baking pan.
2- Prepare the cream, whisk the eggs then add the milk, sugar, vanilla, and cinnamon and whisk till mixed well.
3- Pour the mix in the baking pan and start with the cake batter, and now preheat the oven 175 c.
4- Whisk together the liquid cake ingredients with vanilla, cinnamon and sugar, then sift flour with baking powder on the mix and whisk tell mixed.
5- Pour the cake batter in the middle of the cream mix in the pan as showed in the photo above.
6- Place the pan in a larger pan with hot water to bake in water bath, into the oven for 30 to 40 minutes or till done and a toothpick come out clean.
7- Out of the oven when ready, let cool then chill for 2 to 5 hours before serving.

Out of the oven

After 10 hours,
 you can see the cake smaller and more caramel liquid came out

8- After at least 2 hours transfer it upside down onto a serving plate and... Bon Appétit :)

Comments

  1. ممم شكلها لذيذ
    هل تركتيها 10 ساعات في الثلاجة أم خارجها؟

    ReplyDelete
  2. This looks really delicious and would make the perfect treat for my sister and one of my friends, who happen to love creme caramel. Thank you for sharing! Just discovered your blog, which is *doubly* helpful since I'm learning Arabic, on Google+, you have a new follower :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you dear Nadine! I'm glad I could help! Just stick to the tips in this recipe to make a perfect one :)

      Delete
  3. One suggestion, maybe you could place the watermark more discreetly in the corner of the photos instead of the centre? It spoils it a bit, but otherwise they're great, and really helpful.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for the tip! Can you believe when I put it in the corner some people take my photos and trim them and write their names on them?! Had to put it in the center for that reason :/ :(

      Delete
  4. جوليا تسلم ايدك بصراحة وصفتك احسن وصفة بجربها لكيك كريم الكراميل
    عياراته ظابطة كتير

    ReplyDelete
    Replies
    1. تسلمي يا رب، سعيدة جداً أنها أعجبتك ونجحت معك بالهناء والشفاء :)

      Delete
  5. على فكرة انا استبدلت القرفة ببرش قشرة البرتقال الناعم
    بيعطي طعمة روووووووووووووووووووعة

    ReplyDelete
    Replies
    1. بالعافية يا رب تسلم الأفكار اللذيذة :)

      Delete
  6. مششششكوورةة جوليااا

    ReplyDelete
    Replies
    1. عفواً، ويرجى الانتباه إلى أن الكيك يتم قلبه على الجهة الأخرى قبل التقديم :)

      Delete
  7. Perfect. Thank you Julia,bytheway, I do admire your pages, very professional and helpful,so many thanks to you.

    ReplyDelete
  8. Perfect. Thank you Julia,bytheway, I do admire your pages, very professional and helpful,so many thanks to you.

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^