How to Make the Perfect Bechamel Sauce طريقة عمل بشاميل ممتاز

How to Make the Perfect Bechamel Sauce طريقة عمل بشاميل ممتاز

Scroll down for English post
صوص البشاميل مممم من ألذ أنواع الصوص وأحبهم لقلبي، أحبه جداً وأستمتع بتحضيره، نعم أستمتع كأنني أستمع لموسيقى وليس أي موسيقى وإنما موسيقى بيتهوفن أو تشايكوفسكي، إن طريقة ذوبان الزبد مع الزيت وكيفية ذوبان خليط الدقيق والزبد (الرو) أثناء تخفيف قوامه بالحليب وتحريكه غاية في الجمال، وبعد ذلك يأتي جمال الطعم عند التذوق بعد إضافة الملح والتوابل مممم رائع، إنني أبتسم الآن لا أعرف لماذا ولكن كتابة هذه الوصفة فقط تشرعني بإحساس جميل. عندما أحضر صلصة البشاميل أشعر وكأنني في عالم آخر رائع، تعالوا وانضموا إلى هذا العالم الجميل واشعروا معي بجماله بتحضير هذه الوصفة :)
Bechamel sauce O Bechamel sauce mmm yummy, I really love it and I do enjoy cooking it, yes enjoy exactly as if I'm listening to music not any music something like Beethoven or Tchaikovsky, the way the butter is melted and the roux (cooked flour and fat) is getting smoother and lighter in texture while whisking with milk is so beautiful, and then comes the beautiful taste once you add the spice and salt mmm, I'm just smiling right now I don't know why :D writing this post makes me feel so good. When I make Bechamel sauce I'm in Heaven, come join me and feel the beauty of it :)
Scroll down for English recipe
المقادير:
4 ملاعق طعام زيت زيتون
60 جرام زبدة
14 ملعقة طعام دقيق
5 أكواب حليب
ملح وفلفل ورشة جوزة الطيب
1 بيضة (اختياري)


1- نبدأ في عمل البشاميل، نقوم بوضع قطعة الزبد وزيت الزيتون في إناء على نار متوسطة.


2- عندما تذوب الزبد وتسخن نبدأ في إضافة الدقيق مع الخلط المستمر بالمضرب اليدوي حتى يختلط الدقيق جيداً مع الزيت والزبد ويبدأ لونه في التغير إلى الذهبي الفاتح أي تقريباً 6 دقائق، ثم نبدأ في إضافة الحليب نصف كوب في المرة الواحدة، ثم نقلب إلى أن يتجانس الخليط في كل مرة ونكرر العملية إلى أن تنتهي كمية الحليب، وهنا نرى صور البشاميل تدريجياً مع إضافة الحليب والتقليب كيف يخف القوام ويمتزج بشكل جميل.









3- بعد أن يمتزج خليط البشاميل جيداً، نضيف الملح والفلفل وجوزة الطيب، ثم نقلب إلى أن يقارب الغليان أو يخرج فقاقيع هواء بهذا الشكل (نصيحة هامة عند التقليب إذا التصق شيء من البشاميل بجوانب الإناء وجف لا تأخذوه وتقلبوه من الصوص فهو لن يذوب بسهولة وسيشكل تكتلات بالصوص).


4- ننقل البشاميل إلى سطح آخر غير البوتاجاز الساخن ونقلب سريعاً حتى نساعد على تبريده قليلاً لنضيف البيضة دون أن تنضج به وذلك اختياري لتعطيه لمعان وطعم مميز.


5- الآن الصوص جاهز للاستخدام في أي وصفة بالهناء والشفاء :)

How to Make the Perfect Bechamel Sauce طريقة عمل بشاميل ممتاز

Ingredients:
4 tbsp olive oil
60 gm butter
14 tbsp flour
5 cups milk
Salt, pepper, pinch of nutmeg
1 egg

Directions:

1- Start by placing a pan over medium heat with olive oil and butter.
2- Once the butter is milted and hot place the flour and whisk quickly till they mix well together and the color starts to change to light golden about 6 minutes, then start to add milk half a cup at a time and whisk tell mixed, then repeat till you finish the 5 cups, and here you see how Bechamel changes beautifully till we get to the desired texture mmm (my best part).
3- After the Bechamel is mixed well, add salt, pepper, and nutmeg and whisk till it bubbles like this (Important tip: while whisking if some of the Bechamel sauce stick to the sides of the sauce pan don't rub it off or whisk it with the sauce as it doesn't melt easily and it will cause lumps in the Bechamel.
4- Remove from heat ant stir to allow it cool just a little so you can add the egg without cooking it, then add the egg add whisk quickly till mixed well (optional to give a lovely shine and better taste)
5- Now the Bechamel sauce is ready to use in any recipe and... Bon Appétit :)

Comments

  1. ممكن مكونات الوصفة لصنية صغيرة من المعكرونية بالبشاميل؟ او صنينة تكفي ل ٤ اشخاص

    ReplyDelete
    Replies
    1. تجدي الوصفة هنا عزيزتي مع إمكانية تغيير نوع المكرونة بمقدار كيس أو عبوة 400 جم من مكرونة القلم مثلاً أو النوع المفضل
      http://bit.ly/BLasagna

      Delete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^