فيسبوك Google plus جوجل بلس Instagram انستجرام Pinterest بينتريست Twitter تويتر

Saturday, November 24, 2012

Ashura (Egyptian Wheat Pudding) طريقة العاشورة بالصور

Ashura (Egyptian Wheat Pudding) طريقة العاشورة بالصور
Ashura (Egyptian Wheat Pudding) حلو عاشورة

Scroll down for English post
وصفة اليوم طبق حلو مصري لذيذ ومغذي وهو عاشورة وتم تسميته بهذا الاسم نسبة إلى يوم عاشوراء وهو اليوم العاشر من شهر محرم الهجري والذي يتم فيه الاحتفال بنجاة سيدنا موسى من فرعون، وهو عبارة عن بودينج بالقمح أو مهلبية قمح مقشور أو ما يطلق عليه في بعض أنحاء مصر "بليلة".

نصيحة الوصفة:
1- يجب خلط النشاء جيداً مع نسبة سائل سواء حليب أو ماء قبل إضافتها إلى المكونات على النار.
2- بمجرد إضافة النشاء للحليب يجب التقليب المستمر حتى لا يتكتل.
3- حسب المذاق المفضل لكم يمكن استخدام الحليب المكثف بدلاً من الحليب البودرة والاستغناء عن السكر.

الوصفة تكفــي: حتى 10 أشخاص
وقت التحضير: ساعة تقريباً (وقت طهي القمح)
وقت الطهــــي: 20 دقيقة

We have today a delicious and nutritious dessert from middle east especially from Egypt, it's called "Ashura" which is named after an Arabic day (10th of Muharram month in Hijri calender), and it means "the tenth", it's a wheat pudding or "Muhallabia" using peeled wheat and milk.

Recipe Tips:
1- You should mix the corn starch with a liquid very well write before adding to the milk.
2- Once you add the corn starch you should stir or else the mixture would be lumpy.
3- You can substitute powdered milk and sugar for condensed milk.

Serves: up to 10 people
Prep. Time: 1 hour approx. (to cook wheat)
Cooking time: 20 minutes approx.

Friday, November 16, 2012

Pineapple Upside-Down Cake كيكة الأناناس المقلوبة

Upside-Down Pineapple Cake كيكة الأناناس المقلوبة

Scroll down for English post
مرحباً بكم! اليوم سأقدم لكم واحدة من أفضل الحلويات بالنسبة لزوجي وهي كيكة الأناناس والكرز المقلوبة. مقلوبة لأننا نقوم بتحضيرها بالعكس حيث نضع الزينة أولاً وفوقها خليط الكيك ونخبزها ثم نقلبها للتقديم، إنه كيك خفيف وطعمه لذيذ وسهل التحضير للغاية، كما أن شكله بالفعل رائع فلا يحتاج إلى تزيين. أتمنى أن يعجبكم.

نصيحة الوصفة:
1- يمكنكم التحكم في سمك الكيك حسب اتساع الصينية، هذا المقدار يمكن خبزه في صينية مقاس 25 سم أنا قمت باستخدام صينية مقاس 28 لأنني أحبها رقيقة وكلما اتسعت الصينية زاد عدد شرائح الأناناس ولكن لا تزيد عن 28 لأنها ستكون أكبر من اللازم للخليط.
2- يفضل خبز الكيك في صينية خامتها حديد الزهر وإذا لم تتوافر يفضل أن يكون قاع الصينية سميك نوعاً ما إذا كانت متاحة (اختياري).
3- إذا لم يتوفر السكر البني الفاتح يمكنكم خلط كوب سكر مع 1 1/2 ملعقة طعام عسل أسود في محضرة الطعام.
الوصفة تكفــي: 5 إلى 7 أشخاص
وقت التحضير: عشر دقائق
وقت الخبـــــز: 35 إلى 45 دقيقة
Hello everyone! Today I'm going to make one of my husband's favorite cakes which is pineapple upside-down cake. It's called upside-down because we place the garnish first then the cake batter and bake it then flip it on the other side to serve it. It's light, delicious, and really easy to make, AND it looks great so you don't have to garnish or anything like that. I hope you like it :)

Recipe Tips:
1- You can control the cake thickness by using larger or smaller pan, the normal size for my cake here is 25cm but is I used a 28cm tray because I like it thin and I like more pineapple slices as the wider the pan is, the more pineapple you can add, but don't use larger than 28cm as it will be too large for these ingredients or otherwise double them.
2- It's better to bake it in a cast iron pan if not available then use a thicker bottom tray if available (optional).
3- If you don't have light brown sugar, mix 1 cup granulated sugar with 1 1/2 tablespoons molasses in the food processor.

Serves: 5 to 7 People
Prep. Time: 10 minutes
Baking Time: 35 to 45

Thursday, November 15, 2012

Pomegranate & Preserved Lemon Chicken Pilaf بيلاف الدجاج بالرمان والليمون المخلل

Pomegranate & Preserved Lemon Chicken Pilaf بيلاف الدجاج بالرمان والليمون المخلل
Pomegranate & Preserved Lemon Chicken Pilaf بيلاف الدجاج بالرمان والليمون المخلل

Scroll down for English post
من الجميل أن نقوم بتجربة وصفة جديدة ومختلفة والأجمل أن ينتج عن هذه التجربة طبق لذيذ جداً ومن أول مرة :)، هذا ما فعلته مع وصفة اليوم والذي يمكن أن تطلقوا عليه اسم دجاج سويت اند ساور (دجاج حلو وحامض)، هي وصفة مختلفة استوحيت مكوناتها من أكثر من مذاق والذي ألهمني بالوصفة هو الرمان حيث أردت أن أجربه بشكل مختلف عن أكله فقط كفاكهة، وبما أنني من محبي أطباق الأرز والدجاج أحببت أن أضيف الرمان معه بالإضافة إلى مذاقات أخرى تمنيت أن تتجانس معه وبالفعل حدث الحمد لله، لأول وهلة عندما شممت رائحة الدجاج كانت مختلفة عن أي طبق دجاج أعددته من قبل لذا كنت متخوفة من الطعم ولكنني بالفعل تفاجأت بمدى روعته فهذا الطبق حقاً لذيذ جداً ويجب أن تجربوه وتخبرونني بالنتيجة :). أترككم مع الوصفة وأتمنى أن تعجبكم.

*كلمة بيلاف المقصود بها الأرز المطبوخ في المرق المُتبَّل.

نصيحة الوصفة:
1- في بداية عمل عصير الرمان نعصر برفق ليس بسرعة وإلا سوف نغطي أنفسنا ببقع حمراء نتيجة الرمان :D
2- نحتاج للدجاج إلى ثلثي كوب عصير الرمان ويمكن تحضيره من رمانة ونصف تقريباً والباقي سنستخدمه مع الأرز بعد طهيه.
It feels great when you try something new and it turns out perfectly, that's what I did with today's recipe which you can call it sweet and sour chicken with rice. I wanted some change, new flavor, wanted to cook something savory with pomegranate instead of eating it just like that, so as I love rice and chicken dishes I wanted to start using it with a rice dish with some other flavors that I thought would match and thank God they did :). It had a different smell from any other chicken dish I've ever made so I was anxious about the taste but I was totally surprised how good it was really, this dish is so delicious and you have to give a try believe me ;). I'll leave you now with the recipe.

Recipe tips:
1- When preparing the pomegranate juice work slowly at the first or else you will covered with red spots :D
2- We want about 2/3 of a cup of pomegranate juice for the chicken so you can make it out of one and half pomegranates and leave the rest for the rice.