Béchamel Lasagna لازانيا بالبشاميل

Béchamel Lasagna لازانيا بالبشاميل

Scroll down for English post
لازانيا بالبشاميل هي وصفتي لليوم، وهي مستوحاه من الأكلة المصرية (صينية المكرونة بالبشاميل) ولكن مع تغيير نوع المكرونة حيث استخدمت هنا اللازانيا بدلاً من المكرونة القلم، إذن يمكنكم عمل الوصفة بنوع المكرونة المفضل لديكم، كانت جدتي تقوم بعمل هذه الوصفة أحياناً بالاسباجيتي، وهذا الصنف يعتبر من الأطباق الرئيسية الشهيرة في مصر خصوصاً في المناسبات أو العزومات، يطلق على هذا الطبق في اليونان اسم "باستاتسيو" أو باستاتشيو" وهو عبارة عن طبقة من المكرونة القلم وطبقة من اللحم المفروم المطهي ثم طبقة أخرى من المكرونة ثم طبقة البشاميل، بعض الناس أحياناً يفضلون إضافة جبنتهم المفضلة مبشورة على الوجه. هيا بنا نرى هذه الوصفة بمكرونة اللازانيا أتمنى أن تعجبكم.
نصيحة الوصفة:
1- اللازانيا نوع رقيق جداً من المكرونة يمكن أن تنقطع بسهولة عند طهيها، أيضاً يمكن أن تلتصق شرائح اللازانيا ببعضها بسهولة، لذا يجب مراعاة ذلك والتعامل معها بحرص خصوصا عند إخراجها من ماء الطهي.
2- لنتيجة أفضل للبشاميل يجب استخدام المضرب اليدوي بدلاً من الملعقة في خلط مكوناته على النار.
3-  اللحم المفروم لا يأخذ الكثير من الوقت للنضج، لذا يحب متابعته.
4- يفضل تحضير البشاميل بعد الانتهاء من تحضير المكرونة واللحم حتى لا يبرد ويتم وضعه في النهاية طازج ودافئ.

الوصفة تكفي: 4 أشخاص
وقت التحضير: 30 دقيقة
وقت الطهي: 15 إلى 20 دقيقة

Bechamel lasagna is my recipe for today, I was inspired when making it by the Egyptian dish "Macaroni Bechamel" but the difference is that I used lasagna instead of penne pasta, so you can make this dish with your preferred pasta, my grandma used spaghetti sometimes in this dish. This dish is considered as one of the most popular main dishes in Egypt specially on occasions or when having a big lunch with friends or family, it's also known as "Pastitsio" or "Pastichio"  in Greece, it is typically made with penne pasta, a layer of pasta, a layer of cooked ground beef, a layer of pasta and then a layer of bechamel sauce, some people prefer to sprinkle their preferred kind of cheese shredded on the top of it, let's go see the lasagna version.
Tips:
1- Lasagna is so tender so be careful when you take it out of the water, also be careful because the slices can easily stick to each other so quickly.
2- For the best result while making bechamel use a whisk instead of a spatula or a spoon while mixing.
3- Ground beef doesn't take much time to cook so take care to not over cook.
4- It's better to prepare bechamel sauce after preparing lasagna and beef so you add it warm & fresh.

Serves: 4 people
Prep. time: 30 minutes.
Cook. time: 15 to 20 minutes.

Scroll down for English recipe
المقادير:
12 شريحة لازانيا مسلوقة نصف سلق أي ناضجة ولكن متماسكة (al dente)

للبشاميل:
4 ملاعق طعام زيت زيتون
60 جرام زبدة
14 ملعقة طعام دقيق
5 أكواب حليب
ملح وفلفل ورشة جوزة الطيب
1 بيضة

مقادير اللحم المفروم:

350 جم لحم مفروم
1 بصلة كبيرة
3 ملعقة طعام زيت زيتون
عصير 3 طماطم
2 ملعقة طعام قطع صغيرة فلفل أخضر رومي
رشة جوزة الطيب
ملح وفلفل حسب الرغبة

الطريقة:

طريقة تحضير اللحم المفروم:
1- نضع زيت الزيتون على نار متوسطة مع البصل ونقلب.


2- عندما يسخن البصل على النار نضيف اللحم ونقلب إلى أن يتغير لون اللحم بهذا الشكل.

3- نضيف عصير الطماطم إلى اللحم ونقلب.

4- نستمر في التقليب حوالي 15 دقيقة أو إلى أن يجف عصير الطماطم نوعاً ما ثم نضيف التوابل والفلفل الأخضر ونقلب إلى أن ينضج اللحم وربما يحتاج إلى القليل من الماء أثناء النضج، وبعد أن ينضج نضعه جانباً إلى أن نقوم باستخدامه في المكرونة.

طريقة عمل البشاميل:
1- نبدأ في عمل البشاميل، نقوم بوضع قطعة الزبد وزيت الزيتون في إناء على نار متوسطة.


2- عندما تذوب الزبد وتسخن نبدأ في إضافة الدقيق مع الخلط المستمر بالمضرب اليدوي حتى يختلط الدقيق جيداً مع الزيت والزبد ويبدأ لونه في التغير إلى الذهبي الفاتح أي تقريباً 6 دقائق، ثم نبدأ في إضافة الحليب نصف كوب في المرة الواحدة، ثم نقلب إلى أن يتجانس الخليط في كل مرة ونكرر العملية إلى أن تنتهي كمية الحليب، وهنا نرى صور البشاميل تدريجياً مع إضافة الحليب والتقليب.









3- بعد أن يمتزج خليط البشاميل جيداً، نضيف الملح والفلفل وجوزة الطيب، ثم نقلب إلى أن يقارب الغليان أو يخرج فقاقيع هواء بهذا الشكل.

4- ننقل البشاميل إلى سطح آخر ونقلب سريعاً حتى نساعد على تبريده لنضيف البيضة دون أن تنضج به.


تحضير صينية المكرونة: 
1- نسخن الفرن على درجة حرارة عالية 250 مئوية، نقوم بتحضير صينية بدهنها بالزبد ثم رشها بالدقيق.

2- نضع طبقة سمكها 1سم تقريباً في أسفل الصينية.

3- نبدأ في وضع طبقتين لازانيا وندهنها بأربعة ملاعق طعام بشاميل وهكذا 6 طبقات لازانيا وفوق الطبقة الخامسة والسادسة نضيف طبقة بشاميل رقيقة، ثم نضيف اللحم.

4- نضيف اللازانيا فوق اللحم مثل الطريقة السابقة إلى أن ننتهي من الست طبقات الأخرى بهذا الشكل.


5- نضيف باقي كمية البشاميل على سطح اللازانيا بحيث تغطيها كلها، ثم ندخلها أسفل الفرن لمدة 10 دقائق.


6- بعد عشر دقائق نضع اللازانيا أعلى الفرن في الشواية لتأخذ اللون المطلوب، وتترك خمس دقائق لتبرد وتتماسك ثم تقدم وبالهناء والشفاء. :)


Béchamel Lasagna لازانيا بالبشاميل


Ingredients:
12 lasagna slices (al dente)

For the Bechamel sauce:
4 tbsp olive oil
60 gm butter
14 tbsp flour
5 cups milk
Salt, pepper to taste
Pinch of nutmeg
1 egg

For the ground beef:
350 gm ground beef
1 big onion, chopped
3 tbsp olive oil
3 tomatoes, juice
2 tbsp chopped bell pepper
Pinch of nutmeg

Directions:
Beef:
1- Place olive oil with onion onto a pan over high heat.
2- Add the beef and stir till color changes.
3- Add tomato juice and stir.
4- Keep stirring for 15 minutes or till the water is dried, then add the bell pepper and spices and some water and cook for 5 to 10 minutes, and put aside till use.

Bechamel sauce:
1- Start by placing a pan over medium heat with olive oil and butter.
2- Once the butter is melted and hot place the flour and whisk quickly till they mix well together and the color starts to change to light golden about 6 minutes, then start to add milk half a cup at a time and whisk till mixed, then repeat till you finish the 5 cups, and here you see how bechamel texture changes till the desired one.
3- After the Bechamel is mixed well, add salt, pepper, and nutmeg and whisk till it shows bubbles.
4- Remove from heat ant stir to allow it cool just a little so you can add the egg without cooking it, then add the egg and whisk quickly till mixed well.

Bechamel Lasagna:
1- Preheat the oven to 250C, prepare a baking tray, grease it with butter and then sprinkle with flour.
2- Spread 1 cm layer of bechamel in the tray.
3- Place two slices of lasagna and spread 4 tbsp bechamel on them and repeat with more 4 slices, then add the beef on them.
4- Place the other 6 lasagna slices on the meat like step 3.
5- Spread the rest of the bechamel on top of lasagna as a top layer to cover it all, and put it into the lower oven for 10 minutes.
6- Place the lasagna in the upper oven for more 5 to 10 minutes or till you get the desired color,then remove from the oven, let it cool for 5 minutes, start to cut and serve and... Bon Apetit :)

Béchamel Lasagna لازانيا بالبشاميل

Comments

  1. Great post with all the supporting step images. I do enjoy a good bechamel :)

    ReplyDelete
  2. The lasana looks rich and yummy! The pictures are really stunning... they just make me so hungry :)

    ReplyDelete
  3. Cristina: Thanks :)

    Torviewtoronto: Thanks :)

    Tes: Thank you so much for your supporting comment :)

    Yesim: Thanks :)

    ReplyDelete
  4. Wow, this looks fantastic. Actually, if you used eggplant instead of pasta noodles, you'd come very close to having a moussaka (my favorite dish). Thanks for sharing this wonderful recipe.

    ReplyDelete
  5. Thanks, you're welcome, yea I know that dish you mean the Egyptian one right? we call it "Mesaka'a", and sometimes we cook it as stew without bechamel and not in the oven.

    ReplyDelete
  6. looks hell delicious

    ReplyDelete
  7. hi, ur lasagna looks gorgeous, may i ask, if i use macaroni,the ingredient will be same??

    ReplyDelete
  8. Thanks, yes same ingredients with about 400 gm macaroni, and mix some of the Bechamel sauce with macaroni instead of making it layers with lasagna.

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^